Без дискотек, але з яхтами: Шацькі озера - альтернатива «заморському» відпочинку

Без дискотек, але з яхтами: Шацькі озера - альтернатива «заморському» відпочинку

Через війну багато українців не мають можливості поїхати за кордон на пляжні курорти. Тож Шацькі озера Волині - чудова альтернатива «заморському» відпочинку.

Про це пише Високий замок.

«У вихідні - аншлаг!»

До Шацького національного природ­ного парку належать 23 озера. Потрапи­ти сюди можна лише через екологічний пост, на якому здійснюється перевірка транспортних засобів.

«В'їзд для туристів на цю територію платний, — розповідає начальник відді­лу рекреації, пропаганди та екоосвіти Шацького національного природного парку Тарас Юрчук. — Кожен приїжджий за день перебування сплачує 5 гривень. За мотоцикл доведеться переказати ще 25 гривень, за легковик — 30, за мікроав­тобус — 40, за автобус чи вантажівку — 50 гривень. Пасажири рейсових автобусів звільнені від сплати екологічного внеску. Натомість туристи, які прибувають нере­гулярними рейсами перевезень, підля­гають такому оподаткуванню».

Черги автомобілів біля екологічного поста невеликі. Я зі своїм авто пройшов цю обов’язкову процедуру за 8 хвилин.

«Наплив туристів незабаром може досягнути рівня до повномасштабно­го вторгнення Росії в Україну, — каже Та­рас Юрчук. — У вихідні у нас аншлаг! На 50−60 відсотків зростає кількість людей, які прибувають на вікенд. Очікуємо, що нинішнього сезону наш парк відвідає не менш ніж 150−160 тисяч жителів з усіх ре­гіонів України».

15 сіл Шацької територіальної грома­ди розташовані в п’ятикілометровій при­кордонній смузі. За нею — Білорусь. Щоб потрапити сюди, потрібно мати спеці­альний дозвіл. Проте усі місця масового відпочинку на озерах не входять до меж цієї зони. Помітна тенденція до зростан­ня частки військовослужбовців ЗСУ се­ред відпочивальників.

На прибережній вулиці у селі Світя­зі на кожному кроці можна натрапити на базу відпочинку, готель, котедж чи при­ватну садибу з табличкою: «Є вільні міс­ця». Вартість житла тут — від кількох со­тень до кількох тисяч гривень за добу за сотню метрів від пляжу. Наприклад, за двомісний номер з балконом у котеджі необхідно викласти тисячу, за двомісну мансарду — 800, за ліжко-місце у кімнаті - 200 гривень за добу. У цьому краї вигід­ніше винаймати житло, ніж у будь-якому українському курортному місті.

Розваг тут не бракує. Яхтою на Світязі за тисячу гривень можна здійснити прогу­лянку до острова зі справжнім капітаном. Однак на території Шацької громади не проводяться дискотеки, концерти та інші гучні масові заходи. Повітряні тривоги та­кож оголошуються. Однак у селі Світязі не шукайте укриття — там його немає.

«Яких пончиків бажаєте — «п'яних» чи «тверезих»?»

На пляжах зранку до вечора снують туди-сюди господині з вигуками: «Гарячі пончики!», «Ароматна варена солодка ку­курудза з маслом!», «Холодний домаш­ній квас!», «Сосиски у тісті з майонезом та кетчупом!», «Добірна лохина!», «Тру­бочки зі згущеним молоком!», «Таранька в асортименті!», «Копчені вугрі»…

Без дискотек, але з яхтами: Шацькі озера - альтернатива «заморському» відпочинку

У цьому кулінарному хіт-параді першу позицію утримують пончики, які стали ві­зитівкою цього краю. Їх готують з маком, джемом, чорницями, малиною, ожиною, шовковицею, згущеним молоком, ви­шнями, яблуками, сиром…

На пляжі коштують 50 гривень. А ось на ринку чи на вуличних ятках можна ку­пити пончика і за 35−40 гривень.

 На пляжі пампухи продають за рекордні 50 гривень.

Одна з найдосвідченіших господинь, жителька села Світязя Світлана Пилипо­вець, поділилася своїми секретами при­готування цих смаколиків:

«Змішую літру кислого молока або ж сироватки зі ста грамами цукру, дріжджів та олії й столовою ложкою солі. Олія на­дає пончикам золотистого кольору і за­вдяки їй у них утворюються апетитні ді­рочки. Борошна всипаю стільки, щоб утворилася напіврідка суміш. Для випі­кання пончиків не підходить таке щільне тісто, як для хліба. Деякі односельчанки готують суміш на воді, оскільки домаш­нього молока важко у нас дістати. Тому їхні пончики не такі смачні…»

Одного разу я став у чергу біля вулич­ної ятки. Продавчиня запитала:

— Яких пончиків бажаєте — «п'яних» чи «тверезих»?

— А яка між ними різниця?

— У тісто для «п'яних» пончиків додаю столову ложку спирту, горілки чи рому. Від цього воно стає пишнішим, легким, наче пух. І краще пропікається. «Твере­зі» готую без використання міцних алко­гольних напоїв

Читайте також:

Можливо зацікавить

На Волині судили матір двох дітей, яка вранці п’яною їхала за кермом

На Волині судили матір двох дітей, яка вранці п’яною їхала за кермом

іржавіють кришки на консервації

Поради для волинських господинь: як зберегти консервацію, якщо іржавіють кришки на банках

Вижив під Зеленопіллям, пройшов пекло Іловайська: куля ворога обірвала життя молодого Героя з Волині

Вижив під Зеленопіллям, пройшов пекло Іловайська: куля ворога обірвала життя молодого Героя з Волині

Приховані скарби для туристів: маловідомі місця на Волині, які варто відвідати

Приховані скарби для туристів: маловідомі місця на Волині, які варто відвідати

Застав «дідівщину» у «Волині»: вихованець луцького клубу потрапив у збірну туру європейського чемпіонату

Застав «дідівщину» у «Волині»: вихованець луцького клубу потрапив у збірну туру європейського чемпіонату

Загинув у травні: на Волині прощатимуться із Героєм Владиславом Троцюком

Загинув у травні: на Волині прощатимуться із Героєм Владиславом Троцюком

Чи корисна домашня консервація і як краще робити зимові заготовки

На Волині триває сезон заготовок на зиму: чи корисна домашня консервація

Життя обірвалося у День Державного прапора: захиснику з Волині просять присвоїти державну нагороду

Життя обірвалося у День Державного прапора: захиснику з Волині просять присвоїти державну нагороду

опале листя

Сезонні поради для волинян: як використати опале листя на городі й в саду