Без дискотек, але з яхтами: Шацькі озера - альтернатива «заморському» відпочинку
Через війну багато українців не мають можливості поїхати за кордон на пляжні курорти. Тож Шацькі озера Волині - чудова альтернатива «заморському» відпочинку.
Про це пише Високий замок.
«У вихідні - аншлаг!»
До Шацького національного природного парку належать 23 озера. Потрапити сюди можна лише через екологічний пост, на якому здійснюється перевірка транспортних засобів.
«В'їзд для туристів на цю територію платний, — розповідає начальник відділу рекреації, пропаганди та екоосвіти Шацького національного природного парку Тарас Юрчук. — Кожен приїжджий за день перебування сплачує 5 гривень. За мотоцикл доведеться переказати ще 25 гривень, за легковик — 30, за мікроавтобус — 40, за автобус чи вантажівку — 50 гривень. Пасажири рейсових автобусів звільнені від сплати екологічного внеску. Натомість туристи, які прибувають нерегулярними рейсами перевезень, підлягають такому оподаткуванню».
Черги автомобілів біля екологічного поста невеликі. Я зі своїм авто пройшов цю обов’язкову процедуру за 8 хвилин.
«Наплив туристів незабаром може досягнути рівня до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, — каже Тарас Юрчук. — У вихідні у нас аншлаг! На 50−60 відсотків зростає кількість людей, які прибувають на вікенд. Очікуємо, що нинішнього сезону наш парк відвідає не менш ніж 150−160 тисяч жителів з усіх регіонів України».
15 сіл Шацької територіальної громади розташовані в п’ятикілометровій прикордонній смузі. За нею — Білорусь. Щоб потрапити сюди, потрібно мати спеціальний дозвіл. Проте усі місця масового відпочинку на озерах не входять до меж цієї зони. Помітна тенденція до зростання частки військовослужбовців ЗСУ серед відпочивальників.
На прибережній вулиці у селі Світязі на кожному кроці можна натрапити на базу відпочинку, готель, котедж чи приватну садибу з табличкою: «Є вільні місця». Вартість житла тут — від кількох сотень до кількох тисяч гривень за добу за сотню метрів від пляжу. Наприклад, за двомісний номер з балконом у котеджі необхідно викласти тисячу, за двомісну мансарду — 800, за ліжко-місце у кімнаті - 200 гривень за добу. У цьому краї вигідніше винаймати житло, ніж у будь-якому українському курортному місті.
Розваг тут не бракує. Яхтою на Світязі за тисячу гривень можна здійснити прогулянку до острова зі справжнім капітаном. Однак на території Шацької громади не проводяться дискотеки, концерти та інші гучні масові заходи. Повітряні тривоги також оголошуються. Однак у селі Світязі не шукайте укриття — там його немає.
«Яких пончиків бажаєте — «п'яних» чи «тверезих»?»
На пляжах зранку до вечора снують туди-сюди господині з вигуками: «Гарячі пончики!», «Ароматна варена солодка кукурудза з маслом!», «Холодний домашній квас!», «Сосиски у тісті з майонезом та кетчупом!», «Добірна лохина!», «Трубочки зі згущеним молоком!», «Таранька в асортименті!», «Копчені вугрі»…
У цьому кулінарному хіт-параді першу позицію утримують пончики, які стали візитівкою цього краю. Їх готують з маком, джемом, чорницями, малиною, ожиною, шовковицею, згущеним молоком, вишнями, яблуками, сиром…
На пляжі коштують 50 гривень. А ось на ринку чи на вуличних ятках можна купити пончика і за 35−40 гривень.
На пляжі пампухи продають за рекордні 50 гривень.
Одна з найдосвідченіших господинь, жителька села Світязя Світлана Пилиповець, поділилася своїми секретами приготування цих смаколиків:
«Змішую літру кислого молока або ж сироватки зі ста грамами цукру, дріжджів та олії й столовою ложкою солі. Олія надає пончикам золотистого кольору і завдяки їй у них утворюються апетитні дірочки. Борошна всипаю стільки, щоб утворилася напіврідка суміш. Для випікання пончиків не підходить таке щільне тісто, як для хліба. Деякі односельчанки готують суміш на воді, оскільки домашнього молока важко у нас дістати. Тому їхні пончики не такі смачні…»
Одного разу я став у чергу біля вуличної ятки. Продавчиня запитала:
— Яких пончиків бажаєте — «п'яних» чи «тверезих»?
— А яка між ними різниця?
— У тісто для «п'яних» пончиків додаю столову ложку спирту, горілки чи рому. Від цього воно стає пишнішим, легким, наче пух. І краще пропікається. «Тверезі» готую без використання міцних алкогольних напоїв
Читайте також:
- «Пробудження нового дня»: у мережі показали краєвиди волинського озера
- Озеро у формі людського вуха: розповіли про місце риболовлі на Волині
- Сезон шашликів на Волині: на яких дровах не можна смажити м'ясо