Бур'яни не можна залишати на грядах на зиму — і ось чому

Коли кропити город від бур'янів

Не всі городники знають, що восени обов'язково потрібно обробити землю від буряків. Залишати їх на ділянці на зиму не можна.

Город навіть пізньої осені потребує нашої турботи, адже ворог — бур'яни — все ще не дрімає. Щоб навесні роботи на ділянці почати з садіння городніх культур, а не з війни, треба попрацювати в кінці сезону, - пише Ukr.Media.

Чи потрібно виполювати бур'яни восени?

На це питання відповідь однозначна — так. Якщо ви залишите їх рости, на рослинах встигне сформуватися насіння і весну ви почнете з прополювання свого городу. Однак кількість бур'янів тоді буде більша в рази, адже кожна неприбрана рослина залишить після себе численне потомство. Навесні вся ця армія в перші ж теплі дні рушить в зростання і відразу почне поглинати з ґрунту те, що могло б дістатися городнім культурам.

Таким чином, наша мета — не дати дозріти насінню. Для цього знищити бур'яни потрібно до того часу, коли вони почнуть цвісти, або хоча б на початку цвітіння, до появи насіння. Причому видаляти їх потрібно не тільки з грядок, але і з міжрядь, пристовбурних кіл рослин і навіть з території біля городу.

Частина бур'янів поширюється за допомогою кореневищ. Чим більше часу вони проведуть в землі, тим більші відстані встигнуть захопити. З допомогою коренів бур'янисті рослини витягують з ґрунту поживні речовини, не залишаючи нічого городнім культурам, які прийдуть сюди навесні. Значить, потрібно позбавити їх цієї можливості і прибрати з грядок як можна раніше.

Багато бур'янів служать притулком для личинок, які згодом, виростаючи, шкодять культурним рослинам. Крім того, деякі бур'янисті рослини є переносниками хвороб і шкідників.

Ну і, нарешті, ваш город стане більш акуратним, набуде більш охайний вигляд без шкідливих рослин.

Способи боротьби з бур'янами восени

Століттями люди шукають ідеальний засіб боротьби з бур'янами. Однак він досі так і не знайдений. Основних способів є три, але у кожному із способів є свої плюси і мінуси.

Механічний спосіб боротьби з бур'янами

Це найбезпечніший для рослин і найбільш трудомісткий для людини спосіб. Є кілька варіантів механічної боротьби:

  1. Найдавніший — вирвати вручну всі бур'яни разом з корінням.
  2. Наземну частину рослин можна зрізати сапкою. Якщо осінь буде теплою і бур'яни встигнуть ще раз відрости, доведеться пройтися по ним ще раз. На подальше зростання у бур'яну просто не вистачить запасу поживних речовин, і він загине.
  3. Пройдіть по городу культиватором — він дістане коріння бур'янів наверх. Під впливом вітру і повітря вони просто висохнуть.

Хімічний спосіб боротьби з бур'янами

Це більш молодий, у порівнянні з механічним, спосіб знищення бур'янів. Вчені створили спеціальні препарати — гербіциди, які згубно діють на рослини і знищують їх. Деякі гербіциди "працюють" вибірково, впливаючи лише на певні групи бур'янів, а деякі є препаратами суцільної дії, вбиваючи всіх і все.

Головний недолік хімічного методу боротьби з бур'янами в тому, що гербіциди, знищуючи бур'яни, можуть завдати шкоди і культурним рослинам.

Мульчування як спосіб боротьби з бур'янами

Допомогти в боротьбі з бур'янами зможе і мульчування. Коли ви приховуєте землю мульчуючим матеріалом, доступ світла до бур'янистих рослин припиняється і вони перестають рости. Чим можна вкривати землю? Варіантів безліч:

  • солома,
  • тирса,
  • кора дерев,
  • скошена трава,
  • чорна плівка і т. д.

Деякі види мульчі не тільки рятують від бур'янів, але і покращують структуру і родючість ґрунту.

Що робити з городом восени, після збору врожаю

Якщо після позбавлення від бур'янів ви залишите ґрунт відкритим, він незабаром знову покриється зеленим килимом з цих непрошених гостей. Щоб цього не сталося, після збирання городніх культур ділянку можна засіяти сидератами. Зелені добрива, завдяки активно зростаючій надземній частині, швидко закриють собою землю і не дадуть бур'янам шансу на виживання.

Читайте також:

Можливо зацікавить