Червоні, жовті, рожеві, помаранчеві, зелені, і навіть чорні: на Волині подружжя вирощує «томатне царство»

Червоні, жовті, рожеві, помаранчеві, зелені, і навіть чорні: на Волині подружжя вирощує «томатне царство»

У селі Руда, що на Любомльщині, проживають Тетяна Володимирівна і Григорій Олександрович Лемешуки. Зведені багато літ тому, старенькі, але досить добротні дерев’яні будівлі немов передають подих епох, адже вони ще пам’ятають буремні події Другої світової війни і післявоєнну відбудову. Особливий колорит — господарські споруди, які з моменту будівництва жодного разу не були пофарбовані, натомість роками гартувалися сонцем і морозом. 

Про це пише газета «Наше життя».

«Цьогоріч наша хатина зустрічає ювілей, адже зведена була моїм прадідом Дмитром Корнійовичем Тимощуком рівно 80 літ тому, у далекому 1943 році, — каже господиня. — До слова, історія будівництва досить цікава. Прадід у Першу світову війну потрапив у полон, там опанував німецьку, і через багато літ йому це стало у пригоді. Після війни повернувся додому, працював, помаленьку заготовляв дерево на майбутню хату. Тут знову почалася війна, невдовзі наш край потрапив під нацистську окупацію. Німці, як відомо, дороги вимощували деревом, от і прадідів будматеріал теж хотіли забрати. Він підійшов до одного з офіцерів, почав просити, щоб не забирали, бо це на помешкання. Той подумав і сказав, мовляв, раз на хату, то бери і будуй, але не зволікай. Зібрали толоку з односельців і за три тижні, вважай, звели. Дерева трохи забракло, то німець ще дозволив добрати, щоб завершити будівництво».

На цьому обійсті жінка народилася і виросла. Після школи навчалася у Володимир-Волинському педагогічному училищі на педагога-психолога, по закінченні у 1977 році направили на роботу у Ковель. Заочно здобула вищу освіту. Довгий час працювала за спеціальністю: і вихователькою, і дитсадок у місті залізничників очолювала. Згодом настали лихі дев’яності…

«Раніше за дошкільними закладами були закріплені підприємства-шефи, які допомагали з ремонтами, забезпеченням усім необхідним, — пригадує Тетяна Володимирівна. — Далі почалася економічна криза, багато господарських структур закривалися, працювати ставало дедалі сутужніше, адже вимоги до роботи дитсадків лишалися, незважаючи на безгрошів’я. Врешті не витримала, полишила цю роботу й почала, як і багато вчорашніх педагогів, займатися підприємницькою діяльністю». Григорій Олександрович, чоловік співрозмовниці, у той же час почав їздити на заробітки до Росії. Був період, коли вони там працювали і проживали обоє, але згодом вирішили повернутися на рідні терени, а у 2015 році перебралися до Руди, змінивши міську метушню на тишу, спокій і розкішну сільську природу.

Характерно, що двір та присадибні ділянки нашої співрозмовниці буквально потопають у квітах — айстрах, жоржинах, хризантемах, чорнобривцях. А ще — у різноманітних городніх культурах: базиліку, шпинаті, квасолі, огірках, моркві, столових буряках, цибулі, картоплі. Щось із цього переліку росте у теплиці, щось — на відкритому ґрунті.

Окрема тема — томати, які займають добрих три сотки землі. Від розмаїття сортів, кольорів і відтінків, як мовиться, очі розбігаються — червоні, жовті, рожеві, помаранчеві, зелені, і навіть чорні, які за кольором близькі до баклажанів. Щодо останніх, то, якщо чесно, автор навіть й гадки не мав, що такі взагалі бувають...

Червоні, жовті, рожеві, помаранчеві, зелені, і навіть чорні: на Волині подружжя вирощує «томатне царство»

«Ще коли жили у Ковелі, старалася вирощувати огірки, помідори. Звісно, не в таких масштабах, як тут, — розповідає про своє захоплення Тетяна Володимирівна. — Певно, любов до городництва закладена у генах, і через певний час вони «прокидаються». До такого висновку приходжу, бо мій дідусь у колгоспі очолював городню бригаду. Тато теж займався: і помідори вирощував, і редиску, і картоплі по два врожаї упродовж року збирав, розсаду різноманітну плекав. Ще досі у нас є два великих ящики, які лишилися від нього, їх тільки ремонтуємо при потребі і використовуємо у роботі, зокрема, навесні там вирощуємо розсаду, а потім пересаджуємо».

Помідорами у Руді подружжя займається вже давно. Зазвичай висаджують по кілька сотень стебел сорока різних сортів. Останні кілька років навіть продають: навесні розсаду, влітку — врожай.

«Щоправда, продаємо не заради прибутку, а для того, щоб повернути витрати на вирощування, — каже жінка. — Значну частину просто роздаємо: доньці, сестрі, родичам, сусідам, свасі. Та й самі споживаємо багато томатів і продуктів з них: консервуємо, томатний сік, кетчуп, аджика тощо».

Червоні, жовті, рожеві, помаранчеві, зелені, і навіть чорні: на Волині подружжя вирощує «томатне царство»

Цікавлюся у співрозмовниці, як же вдається добиватися і врожаю, і чудового смаку, адже помідор за великим рахунком, не поліський овоч, йому більш комфортно у південних регіонах нашої країни.

«Це й зрозуміло, тому потрібно весь час обробляти, починаючи ще з насінини. — ділиться Тетяна Володимирівна. — Посівний матеріал стараємося брати у селекціонерів. Перед посівом обов’язково знезаражуємо. На стадії розсади, яку тільки пересадили, проводимо обробіток препаратами від стресу, а далі вирощуємо за звичною схемою. Щоб плоди наливалися і мали гарну цукристість, слід додавати калієву селітру: або по листу, або підливати, а на початку росту ще треба додавати кальцієву селітру (столова ложка на 10 літрів, і підливати по 1 л під кущ) — тоді не буде вершинної гнилі. Зауважу, свої томати стараємося обробляти біопрепаратами, вони цілком безпечні: вже через дві години після обприскування плоди можна споживати. Зокрема, досить ефективним є препарат фітоспорин. «Хімію» стараємося не використовувати — її вже пускаємо у хід, якщо через різку зміну погодних умов, наприклад, похолодання, затяжні дощі є загроза рослинам. В такому разі помідори не вибираємо протягом 12 днів.

Для підживлення також використовуємо компост — його готуємо у спеціальних ящиках, куди складаємо різноманітні рослинні відходи — те, що люди зазвичай викидають або спалюють».

Жінка розповідає, що у своєму хобі вона далеко не самотня. Регулярно спілкується, переймаючи чийсь досвід і передаючи свій, з однодумцями у соцмережах. Дуже багато допомагає чоловік Григорій Олександрович.

«Якби не він, не мала б я цього «томатного царства», — каже. — Взяти хоча б елементарне — полив. Крапельного у нас немає, все вручну доводиться робити. Також Григорій висіває насіння, пересаджує розсаду, підживлює, кропить препаратами. До речі, про поливання. Помідор — така культура, яка потребує поливу в основному тоді, коли наливаються плоди. Йому достатньо літрів 3-4 під кущ, і 10 днів можна не поливати. Кожен день, як огірки, робити це не обов’язково».

Червоні, жовті, рожеві, помаранчеві, зелені, і навіть чорні: на Волині подружжя вирощує «томатне царство»

Спостерігаючи, з якою любов’ю і захопленням господиня розповідає про своїх «підопічних», припускаю, що напевно це позитивна енергія педагога, яку вона свого часу через життєві обставини не змогла віддати дітям, знайшла вихід у рослинницькому хобі.

«Певним чином ви праві, — усміхаючись, каже Тетяна Володимирівна. — Тепер, крізь плин років, я добре розумію свого тата, який, повертаючись з роботи, найперше йшов не до хати, а до парників. Мама, бувало, й сердилася, мовляв, ніякого заняття більше нема. Тепер і я так само плекаю і доглядаю свої томати».

Наостанок прошу кілька порад для тих, хто ще тільки робить перші кроки у вирощуванні помідорів у наших поліських умовах.

«Перш за все слід купувати якісне насіння у перевірених продавців, і це не завжди може бути магазин, — каже жінка. Також потрібно визначитися із сортами, які дають гарний кінцевий результат, високий врожай і мають стійкість до хвороб. Зважаючи на те, у нашій волинській місцевості сортові помідори дуже вибагливі, часто хворіють, я б радила садити гібриди: Інкас Ріо-Фуего, РіоГранде, Бобкат. Толстой, Оберіг, Зелений Ківі, Десперадо. Крім того, слід виробити правильну схему догляду. І, звісно ж, треба любити цю справу, інакше нічого не вийде».

Сергій МАРИНЬОХА

Опубліковано з дозволу редакції газети «Наше життя».

Читайте також:

Можливо зацікавить

Антимонопольний комітет України зобов'язав Володимирське ТМО скасувати результати тендеру на будівництво реабілітаційного центру

Антимонопольний комітет України зобов'язав Володимирське ТМО скасувати результати тендеру на будівництво реабілітаційного центру

Олег Баковський, день народження, Волинь

13 травня: хто з волинян святкує День народження

Евакуація, Донецька область, Волинь

Мешканцям Донеччини пропонують безкоштовну евакуацію на Волинь

втрати

Загинув від ножового поранення у Німеччині: на Волині прощатимуться із захисником Володимиром Козіним

картопля

Заморозки на Волині: що потрібно зробити з картоплею, щоб не втратити врожай

Рецепт десерту
відео

Королева італійської випічки: волинський блогер-пекар розповів, як приготувати сфольятеллу

ухилянт покарання

Вказав, що всіляко сприяє економічній відбудові України: як покарали ухилянта на Волині

огірки

Травневий посів: як волинянам виростити рясний врожай огірків

війна діти
відео

Старший син і чоловік - у війську: розповідь матері п'ятьох синів з Волині