Чому зелений чай такий корисний: дієтологи розповіли про важливі властивості

зелений чай, користь зеленого чаю

Зелений чай - один із найпопулярніших напоїв у світі. І один із найкорисніших.

Як саме він впливає на тіло і розум пише видання Martha Stewart дізналося в експертів із харчування

Цей чай виготовляється з рослини Camellia sinensis, родом із Китаю. Молоде листя сушать для виробництва білого чаю.

Зелений і чорний чай виробляють зі зрілого листя - різниця в обробці.

 Зелений чай проходить мінімальну ферментацію, завдяки чому зберігає свіжий смак, а чорний повністю окислюється, набуваючи більш насиченого аромату.

Користь зеленого чаю

Зелений чай - один із найкорисніших напоїв. Він знижує ризик хронічних захворювань. Зелений чай багатий на антиоксиданти, особливо на епігалокатехін-галлат (EGCG), зазначає докторка філософії, дієтологиня і доцентка Бінгемтонського університету Ліна Бегдаче. Антиоксиданти захищають клітини від ушкоджень, викликаних окислювальним стресом, що сприяє здоровому старінню, знижує ризик хронічних захворювань і зміцнює здоров'я.

Підвищує рівень енергії. У чашці зеленого чаю міститься від 20 до 45 мг кофеїну - менше, ніж у чорному чаї (40-70 мг) або каві (95-200 мг). Також зелений чай містить L-теанін - амінокислоту, яка врівноважує дію кофеїну, забезпечуючи більш спокійну і зосереджену енергію.

Підтримує здоров'я мозку. Комбінація кофеїну, L-теаніну та EGCG робить зелений чай напоєм, корисним для мозку. Він покращує концентрацію, увагу і може захищати нейрони від пошкоджень, знижуючи ризик нейродегенеративних захворювань.

Можливі побічні ефекти

Хоча зелений чай безпечний для більшості, у великих кількостях він може викликати безсоння, тривожність або розлади шлунка. Людям із серцево-судинними захворюваннями, чутливістю до кофеїну, вагітним жінкам і жінкам-годувальницям, а також тим, хто вживає певні препарати (наприклад, ті, що розріджують кров), варто проконсультуватися з лікарем.

Чи є користь у зеленого чаю без кофеїну

Експерти заявляють, що так. Навіть без кофеїну зелений чай зберігає більшість антиоксидантів, хоча і в менших кількостях. Це чудовий варіант для тих, хто уникає кофеїну.

При цьому матча - ще краща. Вона готується шляхом розмішування порошку з листя зеленого чаю в гарячій воді. На відміну від звичайного чаю, ви вживаєте весь лист, а отже,отримуєте більше антиоксидантів, кофеїну і L-теаніну. Це посилює протизапальні та "мозкостимулювальні" властивості напою.

Як вибрати зелений чай

Краще вибирати розсипний чай - у ньому більше цільного листя. У пакетиках частіше містяться подрібнені частинки і пил, що свідчить про нижчу якість, пояснює сомельє з чаю Джі Чо, засновник Oh, How Civilized.

Читайте також: