Де у Луцьку можуть зігрітися безхатьки

Де у Луцьку можуть зігрітися безхатьки

Волинську область накрили снігопади та морози. Тому пункти обігріву знову стали актуальними, особливо для безхатченків.

Лучанин Віталій – уже близько двадцяти років без даху над головою. Він другий місяць живе в модульному будинку, що на території терцентру, повідомляють Волинські новини з посиланням на сюжет ТРК «Аверс».

«Тут і годують, і тепло. Митися є де. Чудові умови. Тим більше, що зараз холодно, морози. Якраз я нормально попав. Мені знайомий підказав. Та й раніше чув, що сюди можна прийти, перебути хоча б до весни», – говорить Віталій.

Степан проживає тут з листопада. До цього чоловік мешкав на вокзалі.

«Дякую Богу і тому департаменту, що воно є. І тепло, і їсти приносять, і чай приносять, і консерви приносять, і одяг. І речі випруть. На що можна жалітися?» – ділиться Степан.

Модульний будинок у дворі луцького терцентру діє з листопада минулого року. Тут є окремі приміщення для чоловіків і жінок.

«Із того часу це приміщення відвідало десять людей. Деякі прийшли, погрілися, побули день-два і пішли. На сьогодні залишилося шестеро. Вони тут постійно. Серед них – троє чоловіків, які і вдень перебувають, тому що за станом здоров’я не можуть бути на вулиці. Протягом дня вони працюють із психологом. Із 12:00 до 14:00 повноцінно обідають, відвідують їдальню. На ніч залишаються сухпайки або каші, макарони, супи. Є все, що необхідно, а також чай, кава, печиво», – розповідає директорка територіального центру соціального обслуговування Галина Шатецька.

Традиційно про пункти незламності на Волині подбали рятувальники. За словами працівників ДСНС, саме в цей минулого тижня звернулася одна людина. Загалом у таких приміщеннях можна і погрітись, і чаю попити, і гаджети підзарядити.

«Рятувальники підрозділів служби 101 забезпечують роботу пунктів незламності, які розгорнуті на базі підрозділів пожежно-рятувальної служби. На сьогодні таких пунктів розгорнуто 39, зокрема 28 – безпосередньо в підрозділах служби 101, два – в пунктах переходу державного кордону в Устилузі та Старовойтовому Ковельського району. Ще дев’ять – це мобільні пункти обігріву. Якщо ситуація ускладниться або буде нагальна потреба, ми можемо розгорнути ще чотири додаткові мобільні пункти обігріву, які перебувають на базі мобільних засобів. Це спеціально переобладнані автомобілі, які призначені для надання допомоги людям під час надзвичайних ситуацій», – коментує керівник сектору взаємодії зі ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України у Волинській області Володимир Нестеров. 

Черговий травматолог екстреної медичної допомоги Луцької міської клінічної лікарні Сергій Сокальський розповідає, що напливу пацієнтів із переохолодженням і обмороженням немає, та нагадує правила безпеки.

«Щоб не було переохолодження, потрібно передусім тепло одягатися, не забувати про рукавички, шарф, шапку, аби закривати відкриті ділянки, як-от руки, вуха. Часто з переохолодженням бувають ті, хто вживає алкоголь», – говорить лікар Сергій Сокальський.

Що робити, якщо побачили на вулиці людину, яка замерзає? Відповідають рятувальник і медик.

«Якщо потрібна допомога, людина може звернутися до наших підрозділів, у наші пункти незламності та отримати допомогу. Зокрема, це прихисток від холоду, там можна підзарядити телефон, є доступ до інтернету, можна отримати гарячий чай, якісь харчі», – каже Володимир Нестеров із ГУ ДСНС України у Волинській області.

«Якщо бачимо людину на вулиці, то найкраще – викликати швидку, яка на місці надасть допомогу і доставить потерпілого в лікувальний заклад. Основне – позбутися холодового чинника, тобто зігріти людину, забрати її в тепле приміщення, напоїти теплим напоєм, наприклад, чаєм», – коментує лікар Сергій Сокальський.

Читайте також: 

Можливо зацікавить