Безхатьки у під'їзді: у луцькій багатоповерхівці назріває конфлікт

Безхатьки у під'їзді: у луцькій багатоповерхівці назріває конфлікт

З настанням зими люди, які не мають власної домівки, часто знаходять прихисток у під'їздах житлових будинків, і це не надто подобається мешканцям. До видання ВСН звернулися жителі однієї з луцьких багатоповерхівок, адже в їхньому під’їзді намагаються облаштуватися безхатьки.  

Мешканці будинку на проспекті Грушевського у Луцьку спантеличені: чи не щоранку знаходять у під'їздах сліди життєдіяльності безхатьків. Перейшло всі межі дозволеного те, що такі особи почали вчиняти крадіжки.

«Вони облаштували тут собі нічліг (на східцевій клітці під'їзду, - ред.), покрали коврики з-під дверей усіх мешканців та знесли на верхні майданчики. Одна справа, якщо зайшли просто погрітися, але ж це вже крадіжка», - розповіла Тетяна, мешканка будинку, який облюбували безхатьки.

Безхатьки у під'їзді: у луцькій багатоповерхівці назріває конфліктБезхатьки у під'їзді: у луцькій багатоповерхівці назріває конфлікт

Найбільше мешканців обурює те, що окрім місця для ночівлі, безхатьки облаштували у під'їзді вбиральню та справляли природні потреби просто між поверхами.

«Хто їм відчиняє двері? У нас же стоїть кодовий замок! Цих людей ми не бачимо, тільки вранці знаходимо сліди від їхнього перебування».

Одній з мешканок будинку все-ж вдалося зустріти безхатька поблизу своєї квартири. Жінка злякалася, побачивши чоловіка, що лежить посеред сходової клітки та викликала поліцію. Проте він утік, не дочекавшись патрульних.

«Я злякалася. Було темно.. а раптом чоловіку стало зле? Підійти побоялася, зараз взагалі не знаєш, чого чекати.. Викликала поліцію. Проте, як мені пояснили патрульні по приїзду, вони лише можуть зафіксувати правопорушення, якщо таке було, та виписати такому громадянину адміністративний штраф», - повідомила Галина, мешканка будинку.

Безхатьки у під'їзді: у луцькій багатоповерхівці назріває конфлікт

У патрульній поліції виданню ВСН пояснили, що перебування громадян у під'їзді не є правопорушенням:

«Інша справа, якщо людина порушує громадський порядок, тоді на нього складуть адміністративні матеріали».

Проте, аби скласти такі матеріали необхідна не тільки заява від людей, спокій яких було порушено, а й документи самого порушника. З цим також є проблема, адже здебільшого документів у безхатьків немає.

Тож єдиним рішенням для мешканців лишилося пильнувати самостійно, аби у під'їзд не потрапили чужі.

До слова, у жовтні нинішнього року у Луцьку почав функціонувати модульний будинок для людей без постійного місця проживання. Він розташований у внутрішньому дворі територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) на вулиці на вулиці Данила Галицького, 18.

Сюди безхатьки можуть прийти на нічліг до облаштованих кімнат, а в самому терцентрі прийняти душ, випрати одяг або ж узяти необхідні речі з кімнати дарованих речей. Не відмовляють цим людям і в харчах.

Безхатьки у під'їзді: у луцькій багатоповерхівці назріває конфліктБезхатьки у під'їзді: у луцькій багатоповерхівці назріває конфліктБезхатьки у під'їзді: у луцькій багатоповерхівці назріває конфліктБезхатьки у під'їзді: у луцькій багатоповерхівці назріває конфлікт

У приміщенні будиночка є дві роздільні кімнати для чоловіків та жінок на вісім і шість ліжкомісць відповідно. Будинок утеплений та з підведеною електроенергією, є чайник, мікрохвильова піч, постільна білизна, засоби гігієни тощо.

В разі виявлення бездомного громадянина у під’їзді будинку, який не чинить протиправних дій, варто повідомити йому про можливість отримати допомогу у Луцькому територіальному центрі соціального обслуговування. Адже жодних правил така людина не порушує, лише створює психологічний дискомфорт мешканцям, тому ніхто не має права вивести її на вулицю.

Якщо ж така людина порушує громадський порядок, потрібно викликати поліцію та написати заяву.

Читайте також:

 

 

Можливо зацікавить