Депутатка Волинської облради відвідала всесвітній форум у Швейцарії

Депутатка Волинської облради відвідала всесвітній форум у Швейцарії

У Давосі відбувся 54-ий щорічний Всесвітній економічний форум, що зібрав світових лідерів, керівників компаній, науковців та активістів. Участь у заході взяла і делегація з України: народні депутати, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, військовослужбовці, яких звільнили з російського полону. Серед українських представників форум відвідала і депутатка Волинської облради та громадська діячка Юлія Вусенко, яка розповіла журналістам ВСН, до яких ключових висновків щодо війни в Україні дійшли учасники.

Всесвітній економічний форум у швейцарському місті Давос проходив з 15 по 19 січня нинішнього року. Попри економічну тематику форуму, для українських представників цей захід став своєрідною платформою для налагодження комунікацій з іноземцями задля допомоги нашій державі. 

«Такий захід я відвідала вперше. Мене найбільше цікавили питання стосовно війни в Україні. Було декілька ключових тез: по-перше, це питання обсягу зброї. Усі погоджуються, що зброї недостатньо і очевидним є те, що потрібна кількість зброї дозволить Україні закінчити війну дуже швидко, при чому ніхто не сумнівається в тому, що українська армія на сьогодні є найефективнішою у світі.

Затримка перемоги України – це виключно зброя. Коли обговорювалося питання контрнаступу в Україні і чому не вдалося отримати потрібні результати, наші  європейські партнери публічно заявляли, що це не вдалося зробити тільки тому, що давали зброю не вчасно і не в тому обсязі», - розповіла депутатка Волинської облради та громадська діячка Юлія Вусенко.

Ще однією з важливих тем для обговорення на форумі були санкції щодо країни-агресорки. Юлія Вусенко зауважила: всі представники погоджувалися, що російські активи потрібно забрати на користь України, проте до такого прецеденту світ не був готовий.

«Російські активи в Європі – це більше трьохсот мільярдів євро, які можна забрати і віддати на відбудову України. Тобто, коли ми чуємо, що європейські країни сьогодні дають нам допомогу і їхня економіка від цього страждає, ми повинні озвучувати: заберіть російські активи в себе і вам не потрібно буде віддавати свої гроші.

У відповідь нам кажуть тезу про те, що це прецедент, такого ніколи не було, як ми можемо забрати активи іноземних держав. Ми ж у свою чергу аргументуємо, що геноцид в 21-му столітті однієї нації проти іншої - також прецедент. Потрібно зробити абсолютно все, аби та нація, яка насмілилася знищувати світовий порядок, несла за це відповідальність».

Депутатка Волинської облради відвідала всесвітній форум у ШвейцаріїДепутатка Волинської облради відвідала всесвітній форум у ШвейцаріїДепутатка Волинської облради відвідала всесвітній форум у ШвейцаріїДепутатка Волинської облради відвідала всесвітній форум у Швейцарії

З початком проведення Всесвітнього економічного форуму у Давосі розпочав свою роботу й Український дім. Раніше він був у меншому приміщенні, але з початком повномаштабного вторгнення, будівлю, де знаходилося представництво Російської Федерації, передали Україні.

«Фактично, це такий жест був з боку організаторів форуму. Там проводили різноманітні дискусії, велика кількість людей заходили та цікавилися. На першому поверсі стояла експозиція з трьох великих екранів, на яких постійно транслювали відеоролик про повномастшабну війну, полонених тощо.

Іноземці комунікували, дивилися, запитували, чим можуть бути корисні і так далі. Тобто для нас - це нові знайомства, які призводять в подальшому до підтримки України».

За словами Юлії Вусенко, під час форуму обговорювали багато тем, які для України є неактуальними. До прикладу, загроза пандемії або ж штучного інтелекту.

«Такі обговорення як загроза пандемії або ж штучного інтелекту нас мало цікавили. Наші військові, які були присутні на форумі, зокрема Тайра, та всі ми були там як свідчення того, що Україна не втомилася, а розуміє, що в нас іншого виходу немає, ми готові далі боротися.

Важливо те, що на форумі підняли тему українських дітей: 20 тисяч українських дітей станом на сьогоднішній день є поза межами України. обговорювалося, що Росія забирає їх і утримує на своїх територіях як заручників. Ми говорили про те, щоб продовжувати роботу в цьому напрямку зокрема.

Дивним є те, що декому потрібно нагадувати про війну в Україні, але разом з тим бачимо, що наша держава таки є на порядку денному в Європі і ніхто не збирається кидати нас. Проте питання об'ємів допомоги – це якраз те питання, яке потрібно вирішити найближчим часом».

Депутатка Волинської облради відвідала всесвітній форум у ШвейцаріїДепутатка Волинської облради відвідала всесвітній форум у ШвейцаріїДепутатка Волинської облради відвідала всесвітній форум у Швейцарії

Читайте також:

Можливо зацікавить

Звільнили у запас: у Луцьку нагородили демобілізованих прикордонників-строковиків
відео

Звільнили у запас: у Луцьку нагородили демобілізованих прикордонників-строковиків

«Він любив пшеничне поле і соняшники»: спогади дружини про загиблого на війні чоловіка Андія Сапігу з Волині
фото

«Він любив пшеничне поле і соняшники»: спогади дружини про загиблого на війні чоловіка Андія Сапігу з Волині

Загинув через декілька днів після дня народження: у Луцьку попрощалися з підполковником Василем Матюком
фото

Загинув через декілька днів після дня народження: у Луцьку попрощалися з підполковником Василем Матюком

Що відомо про нового керівника СБУ Волині Івана Рудницького

Що відомо про нового начальника Управління СБУ у Волинській області

У Луцьку досі не розпочав свою роботу велопатруль

У Луцьку досі не розпочав свою роботу велопатруль

У Луцьку відбудеться Хресний хід: у частині міста зупинять рух транспорту

У Луцьку відбудеться Хресний хід: у частині міста зупинять рух транспорту

Юрій Горбач, день народження

2 травня: хто з волинян святкує День народження

на щиті Волинь
відео

Назавжди молодий: на Волинь «на щиті» повернувся Герой Михайло Рудь

Під час бою втратив обидві кінцівки: історія військового Олександра з Волині, який лікується на Дніпропетровщині
відео

Під час бою втратив обидві кінцівки: історія військового Олександра з Волині, який лікується на Дніпропетровщині