У Луцьку зібралися українські та іноземні науковці для занять у Школі гуманітарних досліджень

У Луцьку зібралися українські та іноземні науковці для занять у Школі гуманітарних досліджень

У Луцьку завершила роботу літня Школа гуманітарних досліджень імені Омеляна Пріцака «Людина. Становлення». Цьогоріч школа діяла вперше, з 18 по 23 серпня, з ініціативи «Центру гуманітарних досліджень».

Протягом шести днів викладачі та учасники Школи досліджували тему «Людина. Становлення» через філософську, історичну, теологічну та філологічну призми, а також вивчали зв’язки між формацією людей та спільнот, в тому числі й сенси міста. Вчилися продукувати ідеї задля творення спільного українського майбутнього.   

У п’ятницю, 23 серпня, з нагоди закриття Школи у Музейному просторі «Окольний замок» відбулася пресконференція за участю міського голови Луцька Ігоря Поліщука, а також викладачів та учасників школи. Присутні ділилися своїми враженнями та напрацюваннями, обговорили майбутні перспективи гуманітарних досліджень та їхній вплив на розвиток міста і суспільства.

«На жаль, ми живемо під час повномасштабної війни, коли є надзвичайно багато проблем. Ми часто говоримо про пріоритетні напрямки роботи — допомога військовим, комунальні питання тощо. Проте, ми повинні розвивати й такі сфери задля майбутніх поколінь.

Раді вітати у Луцьку освітнє, наукове товариство. Сподіваюсь, що перебування тут залишить приємні враження і ви приїдете ще», - сказав Ігор Поліщук.

Спікерами на пресконференції були: професор Української Євангельської теологічної семінарії Олександр Філоненко, засновник освітньої платформи Cowo.guru  Андрій Мельник, студентка магістратури «Інституту Святого Ігнатія» (Стокгольм) Юлія Найдич, аспірантка Лейпцизького університету Марі Тайх, Роман Бондарук -  депутат Луцької міської ради.

За словами співорганізаторки Школи Юлії Найдич, програма школи об'єднала молодих та досвідчених дослідників з різних куточків України, які спеціалізуються в історії, філософії, теології, літературознавстві та культурології. Заняття відбувалися у знакових локаціях міста, таких як Волинська православна богословська академія, Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, Жидичинський монастир та інші.

Викладачі школи, включали провідних фахівців з українських та міжнародних університетів, таких як Таїсія Сидорчук з Києво-Могилянської Академії, Ярина Цимбал з Національної академії наук України, Владислав Володько з Одеського національного університету імені І.І. Мечникова та інших.

Школа Гуманітарних Досліджень імені Омеляна Пріцака стала важливим кроком у формуванні середовища для творення міждисциплінарних дослідницьких груп і задала новий напрямок для подальшого розвитку гуманітарних ініціатив в Україні.

Читайте також: 

 

 

Можливо зацікавить