Вкрав півмільйона і втік за кордон: чому засуджений Штефанеса не сів за ґрати

Вкрав півмільйона і втік за кордон: чому засуджений Штефанеса не сів за ґрати

Скандальний ексчиновник Підгайцівської сільської ради Георгій Штефанеса, якого засудили до позбавлення волі терміном 5 з половиною років та відшкодування Підгайцівській сільській раді понад півмільйона гривень збитків, втік за кордон та переховується від правоохоронців. Підсудного оголосили у розшук, проте пояснити, чому засуджений безперешкодно зміг втекти за кордон, ніхто не може. 

Хто такий Георгій Штефанеса

Георгій Штефанеса працював проєктним менеджером Підгайцівської сільради, зокрема, керував ремонтами доріг в громаді. Проте, у липні 2021 року Георгію Штефанесі оголосили підозру у розтраті 500 тисяч гривень бюджетних коштів. За даними правоохоронців, розтрата відбувалася шляхом подачі до оплати до казначейства актів виконаних підрядних робіт із внесенням завідомо неправдивих відомостей про вартість робіт та матеріалів, використаних під час будівельних робіт. Вартість спеціально завищували, аби отримати вигоду із бюджету.

Також Георгію Штефанесі інкримінували інший злочинний епізод - напад на журналістку Людмилу Яворську. 4 січня 2021 року у приміщенні Підгайцівської сільської ради він накинувся на журналістку, виштовхував і проганяв її із приміщення. 

У квітні 2023 року експосадовця Підгайцівської сільської ради Георгія Штефанесу суд визнав винним у привласненні бюджетних коштів та нападі на журналістку, призначивши покарання - позбавлення волі терміном 5 з половиною років. Також Штефанесу зобов’язали повернути Підгайцівській сільській раді понад пів мільйона гривень збитків.

14 грудня 2023 року Волинський апеляційний суд відхилив скаргу експосадовця Підгайцівської сільської ради Георгія Штефанеси, якому відтоді загрожує попередньо призначене покарання - позбавлення волі терміном 5 з половиною років. Також Штефанесу зобов’язали повернути Підгайцівській сільській раді понад пів мільйона гривень збитків.

Що сталося

З власних джерел виданню ВСН стало відомо, що 14 грудня, у день оголошення вироку апеляційним судом, посадовець виїхав за кордон та наразі переховується від правоохоронців. Експосадовця оголосили у розшук 13 січня нинішнього року, інформацію про це оприлюднили на сайті МВС України. 

 

Вкрав півмільйона і втік за кордон: чому засуджений Штефанеса не сів за ґрати

Що каже поліція

У Головному управлінні Національної поліції у Волинській області кажуть, що після отримання вироку суду не виявили Штефанесу за адресою місця проживання, аби доправити його до місця позбавлення волі.

«Вирок суду щодо Георгія Штефанеси надійшов до поліції на початку січня. Його перевірили за місцем проживання, однак там не виявили. Відповідно, 13 січня засуджений оголошений в розшук та невдовзі буде оголошений в міжнародний розшук. Вживаються заходи для його виявлення і затримання», - повідомили у пресслужбі Головного управління Національної поліції у Волинській області. 

Що кажуть у прокуратурі

«Прокуратура зробила все, щоб вирок не змінився в апеляції. І він не змінився», - повідомили у пресслужбі Волинської обласної прокуратури. 

Журналісти ВСН надіслали до прокуратури офіційний запит, у якиму запитали, чому  прокурор не клопотав про те, щоб Штефанесі заборонили виїзд за кордон, не забрали документи (закордонний паспорт), завдяки яким це вдалося, та очікують на відповідь.

Одна з потерпілих - журналістка

Журналістка Людмила Яворська, яку протиправна поведінка Штефанеси торкнулася безпосередньо, висловила обурення щодо цієї ситуації:

«Після оголошення остаточного вироку в апеляційному суді я замучила всіх помічників і працівників питанням: чому не закрили Штефанесу вже? Мені розповіли про довгу і складну процедуру, а тим часом ні прокурор, ні суд не поважали за потрібне забрати в Штефанеси закордонний паспорт; ні прокурор, ні суд не повважали, що його потрібно закривати вже хоча мали такі повноваження», - написала Людмила Яворська у соцмережі.

Вкрав півмільйона і втік за кордон: чому засуджений Штефанеса не сів за ґрати

Що каже суд?

У пресслужбі апеляційного суду Волинської області повідомили, що вирок скерували у день його проголошення до суду першої інстанції, тобто до Луцького міськрайонного суду.

«Апеляційний суд не здійснює заходів покарання, а направляє своє рішення у суд першої інстанції», - кажуть у суді.

Як злочинець зміг уникнути покарання?

Отже, 14 грудня 2023 року апеляційний суд оголосив рішення про засудження Штефанеси до реального тюремного строку. Георгій Штефанеса того дня ще перебував у залі суду. Рішення апеляційного суду набуває сили з моменту проголошення - отже з 14 грудня. Відповідно, того ж дня набуває сили і вирок, на який подавали апеляційну скаргу. Але засудженого Штефанесу ще не відправляють за ґрати. Чому?

Судове рішення, що набрало законної сили, якщо інше не передбачено КПК України, звертається до виконання не пізніш як через три дні з дня набрання ним законної сили або повернення матеріалів кримінального провадження до суду першої інстанції із суду апеляційної чи касаційної інстанції.В самому рішенні першої інстанції йдеться, що «Строк відбуття покарання ОСОБА_4 рахувати з дня приведення вироку до виконання». Клопотання (подання) про вирішення питання, пов’язаного із виконанням вироку, розглядається протягом десяти днів з дня його надходження до суду. І ось тут починається найцікавіше, бо засуджені не одразу потрапляють до місць позбавлення волі. Згідно зі ст. 87 КВК України особи, засуджені до позбавлення волі, направляються для відбування покарання не пізніше десятиденного строку з дня набрання вироком законної сили або з дня надходження із суду розпорядження про виконання вироку, який набрав законної сили. Протягом цього строку засуджений має право на короткострокове побачення з близькими родичами. Порядок направлення засуджених до виправних і виховних колоній визначається нормативно-правовими актами Міністерства юстиції України.

Як пояснила в своїй колонці на УП голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич, коли вирок набуває законної сили, його копію та відповідне розпорядження суд скеровує тому органу, на який покладено обов’язок виконання вироку залежно від виду призначеного покарання.  

Для забезпечення виконання кожного виду покарання передбачений спеціальний порядок та відповідальний за його дотримання орган. Особи, засуджені до позбавлення волі, відбувають цей вид покарання у колонії, вид якої у кожному конкретному випадку визначає Департамент з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України.

У цьому випадку правоохоронний орган, на який покладається завдання щодо здійснення державної політики у сфері виконання кримінальних покарань - Державна кримінально-виконавча служба України.

Як пояснили виданню ВСН у Державній кримінально-виконавчій службі України, якщо засуджена особа не перебуває в СІЗО або ІТТ на момент вступу в силу вироку, то їхня робота починається тоді, коли засудженого доправляють до місця позбавлення волі або конвойна служба, або поліція.

Якщо засудженого не беруть у кайданки в залі суду, то вирок суд надсилає поштою. В даному випадку суд надіслав вирок до виконання Луцькому РУП. Коли поліція його отримала - правоохоронці  приїхали до Штефанеси, але за місцем проживання його не виявили.  І 13 січня його оголосили в розшук. 

Відповідно до наказу МВС від 31.07.2019, є перелік судів, де конвоювання здійснює Національна гвардія, куди входить і Волинський апеляційний суд, і Луцький міськрайонний суд. Поліція не є стороною в апеляційній інстанції.

Важливо, що ухвалюючи вирок, суд може обрати запобіжний захід або змінити запобіжний захід на більш суворий аж до тримання під вартою, але лише за клопотанням прокурора та за наявності обставин, які доводять неспроможність більш м’яких запобіжних заходів запобігти ризикам перешкоджання кримінальному провадженню з боку обвинуваченого або продовження ним злочинної діяльності. Але в суді ні першої, ні апеляційної інстанції не прозвучало клопотання про те, щоб заборонити Георгію Штефанесі виїзд за кодон, що він спокійно і зробив, коли почув рішення суду.

Видання ВСН скерувало відповідні запити до Волинської обласної прокуратури та Держприкордонслужби щодо цієї ситуації. Також залишається відкритим питання про відшкодування ним півмільйона гривень збитків.

Наталія Щелканова, Юлія Малєєва

Читайте також:

 

Можливо зацікавить