Голубці, сирники і нагетси: що їдять діти та вчителі у школах Луцька. Відео

Голубці, сирники і нагетси: що їдять діти та вчителі у школах Луцька. Відео

О 9 годині ранку їдальня у 4 ліцеї Луцька вже заповнена дітьми. У школі кажуть, що гамірно тут на кожній перерві. Харчуються регулярно майже всі учні початкової та середньої ланки. Залюбки обідають у їдальні і старшокласники. 

Готують у школі працівники Луцького комбінату шкільного і студентського харчування. Їхній робочий день розпочинається о 6, а то й о 5 ранку, - йдеться у сюжеті 12 каналу.

«Стараємося, щоб до 9 ранку все було випечено та наварено», - розповіла завідувачка виробництва Анна Галашевська

Починають із замішування тіста, аби на ранок у їдальні пахнуло свіжими булочками. Далі робота над другими стравами. Меню, до слова, змінюється кожні 4 тижні. Повноцінний обід у школі вартує 40-45 грн. 

З початку 2022 року в українських школах запровадили нове меню, який розробляв шеф-кухар Євген Клопотенко. Тепер дитячі страви містять менше цукру, жиру, субпродуктів та хліба, але більше овочів, мʼяса на фруктів. У закладі кажуть, що страви у шкільній їдальні стали кориснішими і ситнішими. 

«Є 3-4 види салатів щодня, діти можуть вибирати. Більше зʼявилося фруктів. Якщо порівняти із тим, що було 2 роки тому, то стали менш солодкими напої», - зазначила заступниця директора ліцею №4 Алла Садова. 

Стало менше солі, додалося більше домашніх і складніших за приготуванням страв - голубці та сирники. За словами заступниці, у школі харчування моніторять щосеместру, опитують про страви колектив закладу. 

Позитивно відгукуються про оновлене меню і в 9 школі Луцька. Тут також готують працівники Луцького комбінату шкільного і студентського харчування. 

«Піца, мʼясо, риба. Тобто ми знайдемо в нашому меню все, що буде до вподоби нашим кожній дитині», - зазначила заступниця директора ліцею №9 Ірина Афтеній

З-поміж іншого головна кухарка розкриває секрет, чому дітвора так любить шкільні макарони. Бо вони, каже, Ірина Демидюк, вищого сорту. Їдальня - одне з улюблених місць у школі як учнів, так і вчителів. Ситно пообідати тут можна за 30-35 гривень. Загалом у переліку страв, які пропонує колективам навчальних закладів, Луцький комбінат шкільного і студентського харчування, 160 різних страв. Харчується у школах обласного центру більше 19 тисяч дітей.

Читайте також:

Можливо зацікавить