Графіки відключення електроенергії на Волині: чому вимикають світло в травні

світло в Україні

​​З 14 травня в Україні, зокрема і на Волині, знову почали обмежувати електропостачання для споживачів. Повернення вимушених відключень електроенергії викликає запитання. У НЕК «Укренерго» відповіли на найчастіші.

Про це йдеться на сайті компанії.

- Чому відключення почались не взимку, а в травні?

- Головна причина відключень – російські масовані ракетні удари по електростанціях. З 22 березня їх було вже 5: 22 та 29 березня, 11 та 27 квітня, 8 травня. Пошкоджені всі великі тепло- та гідроелектростанції. Вони більше не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до атак. Все інше - наслідки.  

Через наслідки атак в енергосистемі виник і почав зростати дефіцит (нестача) електроенергії. Для його компенсації енергетики застосовували імпорт електроенергії та аварійну допомогу з країн Європи, а також обмеження споживання для промисловості.

Але з понеділка, 13 травня, через похолодання споживання електроенергії почало стрімко зростати: люди ввімкнули обігрівачі та кондиціонери на обігрів. Водночас електростанції через пошкодження не можуть збільшити виробництво, і навіть при максимальних обсягах імпорту -  електроенергії не вистачає для покриття всіх потреб споживачів. Для підтримки балансу  між споживанням та виробництвом, що є головною умовою безпечної роботи енергосистеми,  «Укренерго» було вимушене ввести аварійні, а згодом погодинні відключення світла також і для побутових споживачів.  

- Чому «Укренерго» та обленерго вказують різні години відключень? Чому в графіках обленерго є відключення у денні години?

- НЕК «Укренерго» повідомляє обленерго обсяги лімітів споживання для кожної області та часові межі, в які вони діють. У обленерго розподіляють отриманий  ліміт електроенергії для споживачів так, щоб не перевищувати його обсяг у кожну годину. При цьому, насамперед електроенергією забезпечується критична інфраструктура (лікарні, котельні, водоканали та інші). А залишок розподіляється між промисловими та побутовими споживачами в кожній області. Всіх споживачів розподіляють на черги й складають графік для них. У графіках вказані години відключень тієї чи іншої черги протягом усієї доби.

Але чи будуть вимикати світло в ці години - залежить від того, чи перевищить область ліміт споживання. Якщо так, то відключення для вашої адреси буде у вказані в графіку години.

Якщо в години дефіциту в області буде ощадливе споживання і вона не перевищуватиме ліміт, то й відключень не буде.

Інформацію, коли саме можуть бути застосовані відключення у вашому регіоні, можна дізнатись в кабінеті споживача, на офіційних сайтах обленерго, а також на їхніх сторінках у соцмережах.

- Чому світло вимикають вночі, коли споживання падає? Коли тепер користуватись пралкою та гріти бойлер?

- Так, справді ситуація змінилася. Вночі споживання менше, але теж потребує балансування. російські атаки пошкодили ТЕС і ГЕС, які при потребі здатні швидко збільшувати виробництво електроенергії. А зараз ще йде на спад водопілля. Тому гідроелектростанції  не можуть працювати вночі, як в попередні тижні. Збалансувати систему можна було б імпортом електроенергії, але його вночі надходить недостатньо.

«Укренерго» залучає аварійну допомогу з сусідніх країн, але цілодобово її брати неможливо, тому і доводиться застосовувати відключення.

В ситуації, що склалася, користування потужними електроприладами просимо перенести на денні години - з 11-00 до 17-00. Це пік сонячної активності, і сонячні електростанції покривають дефіцит. 

У разі нових російських атак ситуація може змінитися.

Читайте також:

Можливо зацікавить