Хрещені батьки: хто може ними стати, а кого категорично не можна запрошувати

Хрещені батьки: хто може ними стати, а кого категорично не можна запрошувати

Хрещення – це важлива ритуальна подія в житті багатьох людей, особливо в християнській традиції. Один з ключових аспектів цього обряду – вибір хрещених батьків. Вони не лише виконують формальну роль, а й стають духовними наставниками для хрещеного.

Про те, хто може стати хрещеними батьками, а кому це заборонено у коментарі ВСН розповів протоієрей Віталій Собко, голова інформаційно-видавничого центру Волинської єпархії Православної Церкви України, священник кафедрального собору Святої Трійці в Луцьку.

«Як відомо, під час звершення таїнства Хрещення дитину тримають хресні батьки – свідки й поручителі перед церквою за віру хрещеника (-ці). Від імені дитини вони відрікаються від сатани, виявляють бажання з’єднатися з Христом, дають обіцянку вірності Йому, виголошуючи Символ віри (молитва «Вірую»).

Тим самим беруть на себе зобов’язання клопотатися про виховання, наставляння в православній вірі, духовне опікунство», - сказав Віталій Собко.

Вибір хрещених батьків – це важливий етап, адже вони будуть підтримувати дитину в релігійному розвитку та впливати на її життя. Добре подумайте, хто з ваших знайомих або родичів має позитивні якості, щоб бути надійним наставником.

«Хрещеним батьком можна стати з 15 років, хрещеною матір’ю – з 13-ти. Для цього обов’язково слід бути християнином, вірним Православної церкви. Важливо зважати, наскільки претенденти є людьми порядними та віруючими.

Чи старатимуться добрим прикладом свого життя навчати дитину християнських чеснот? Чи мають достатні знання, щоб навчати юних християн азів віри? Чи молитимуться за дитя в храмі й удома. Турбуватимуться про похресника (-цю) постійно чи лише один раз на рік у день народження?» - порадив священнослужитель.

За словами о. Віталія, потрібно усвідомити, що хрещеними батькими стають назавжди і що прийде час, коли доведеться давати відповідь перед непідкупним Престолом Божим за виконання цієї місії.

Обираючи хрещених батьків, важливо не лише дотримуватись вимог церкви, а й взяти до уваги особисті якості та взаємини між людьми. Це обряд, що має величезне значення, тож варто підійти до нього з серйозністю.

Читайте також: 

Можливо зацікавить