Коли буде Вербна неділя 2024 року: як змінилася дата через новий календар

Не я б'ю, верба б'є, за тиждень — Великдень

Від 1 вересня 2023 року ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар, через що дати більшості важливих церковних свят змінилися.

Однак, перехід жодним чином не вплинув на Великдень та ті свята, що пов'язані з його датою святкування, інформує ТСН.

Вербна неділя — остання неділя Великого посту. З неї розпочинається Страсний тиждень з найурочистішими святкуваннями Великого четверга, Великої п'ятниці та Великої суботи. Вербна неділя нагадує про в'їзд Ісуса в Єрусалим. Хоча Христос їхав на віслюку (який символізує служіння і непридатність до війни), його зустрічали як царя, пише Сестри.

Вербна неділя — це рухоме свято, яке завжди святкується рівно за сім днів до Великодня. 2024 року православні християна будуть святкувати Великдень 5 травня, а християни західного обряду — 31 березня. Відповідно, Вербна неділя за Юліанським календарем припаде на 28 квітня, а за Григоріанським — на 24 березня. До прикладу, цьогоріч у Польщі її відзначають 24 березня. В Україні Вербну неділю у 2024 році святкуватимуть 28 квітня.

Історія свята

Вербна неділя — одне з найголовніших християнських свят, яке пов'язане зі святкуванням Великодня. Цікаво, що в давнину це було народне язичницьке свято, яке поступово злилося з християнською подією — входом Ісуса Христа до Єрусалиму.

Напевно, кожен з нас пам'ятає з дитинства веселу приказку "Не я б'ю, верба б'є, за тиждень — Великдень". Це одна з основних традицій Вербної неділі, святкування якої тісно пов'язано зі світлим Христовим Воскресінням.

Наші предки називали Вербну неділю також Вербицею. Це було популярне народне язичницьке свято, яке, з приходом християнства на територію сучасної України, злилося із важливою християнською подією — входом Господнім до Єрусалима. Неодмінним атрибутом свята є саме вербові гілочки, які спочатку освячують в храмі, щоб потім ними жартома "побити" рідних та друзів.

Верба в нашій країні замінила пальмові гілочки, якими вітали іудеї Ісуса Христа в Єрусалимі. Це — перша рослина, яка починає квітнути навесні, а тому наші предки вірили, що вона символізує пробудження природи.

Що не можна робити у Вербну неділю

Наші предки цього дня намагалися дотримуватися деяких заборон:

  • не займалися важкою фізичною працею;
  • не шили, не вишивали і не в'язали;
  • не сварилися і не лихословили.

Також було заборонено пишно святкувати. Тому, навіть, якщо у людини був день народження, святкування проходило тихо і спокійно. Все ще триває Великий піст, тому під забороною м'ясо, яйця, молочні продукти.

Читайте також:

Можливо зацікавить