Коли у звичному режимі запрацюють дитсадки Луцької громади

Коли у звичному режимі запрацюють дитсадки Луцької громади

Із 17 червня у місті функціонує вісім чергових дошкільних закладів, які відвідують майже три тисячі дітей. З 12 серпня 43 дитсадки запрацює у звичному режимі, з 13 серпня чергові дитсадки підуть на тритижневі канікули, аби встигнути підготуватися до початку нового навчального року.

Журналістам ВСН директор департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар розповів, чому працювало лише вісім дошкільних закладів, з якими викликами вони зіткнулися під час літніх канікул, як тривала підготовка до нового навчального сезону і скільки вихованців планують набрати.

Коли у звичному режимі запрацюють дитсадки Луцької громади

«Щоранку я моніторю ситуацію з відвідуваністю дитсадків. Буває так, що в один день приходить 50 дітей, наступного – понад 100. Тому недоцільно було відкривати додаткову групу, коли дітей можна покласти спати в іншій кімнаті. Всі питання вирішуємо залежно від ситуацій. До речі, за цей сезон у нас немає жодного припису ні від працівників Держпродспоживслужби, ні від пожежників», – зауважив Віталій Бондар.

Незважаючи на тривалі вимкнення електроенергії, вихованці майже повністю були забезпечені чотириразовим харчуванням.

«Траплялися випадки, коли вимикали світло не по графіку, доводилося з одного садочка везти в інший, щоб доварити їжу. Але таких ситуацій було лиш кілька. Зі скаргами до мене ніхто не звертався, адже кожен розуміє, в який непростий час ми всі працюємо», – додав очільник департаменту.

На питання, чому лише вісім садочків працює влітку, Віталій Бондар пояснив: мусять виконувати, в першу чергу, норми трудового законодавства, також є потреба в економії коштів на виплати комунальних послуг.

«Лише в дошкільних закладах у нас працює майже три тисячі педагогів, яким повинні надати 56-денну відпустку. Щоб влітку відкрити чергові дитсадки, частина педагогів брала відпустку протягом навчального періоду. З 13 серпня вони відпочиватимуть ще три тижні, аби використати всі дні. Якщо ми зараз відкликаємо людину з відпустки, маємо їй відшкодувати кожен день у подвійному розмірі», – розповів головний освітянин громади.

Перед літніми канікулами по всіх дитсадках провели опитування серед батьків і на основі їхніх заяв визначили, скільки закладів відкривати. Цьогоріч працювало вісім дитсадків, минулоріч – сім, два роки тому – 12. По селах Луцької громади вже другий рік поспіль влітку не працює жоден дитсадок, адже батьки хочуть оздоровлювати дітей вдома.

«Протягом літніх канікул у кожному дошкільному закладі проводили певні ремонтні роботи. Цьогоріч це вдавалося непросто, адже дуже не вистачає фахівців, багатьох із них мобілізували. Підрядники, які виграли тендери, ледве вкладаються у терміни, щоб здати об’єкти. Та, незважаючи на різні обставини, вдалося підготувати дошкільні заклади до початку навчального року. Так як ми ще на 1 вересня 2022 року облаштували укриття по всіх дитсадках, то цьогоріч займалися покращенням умов у них: осучаснили систему вентиляції та санвузли. Адже бачимо, що тривалість перебування дітей в укритті збільшилася», – додав Віталій Бондар. 

Загалом у підпорядкуванні департаменту освіти Луцької міської ради знаходиться 51 заклад дошкільної освіти (один заклад при Клепачівській гімназії), які протягом 2023-2024 рр відвідувало майже 9 600 дітей, у літній період – майже 3 тис. За попередніми підрахунками протягом нового навчального року дитсадки планують відвідувати близько 9600 дітей.

Читайте також:

Можливо зацікавить