Коли краще збирати врожай у серпні 2024 року: місячний календар городника

Коли збирають овочі?

В серпні городники активно збирають врожай різних культур. Також в останній місяць літа ще можна посадити деякі культури, щоб встигнути отримати врожай.

Перед тим, як закладати зібраний врожай овочів та фруктів у погріб, його потрібно підготувати, - пише Аптека садівника.

Провітріть сховище, винесіть стелажі і за потреби обробіть вапном. Також таку обробку потрібно провести всередині сховища, особливо якщо минулого року було поширення грибкових інфекцій на плодах.

У серпні зазвичай збирають врожай картоплі, якщо не всіх сортів, то принаймні ранньо- та середньостиглих. Для цього краще обрати сухий день, коли картопля вже добре підсохла. Допоможе обрати день для копання картоплі і місячний посівний календар городника та садівника на серпень 2024 року.

У серпні, особливо у першій половині місяця ще можна щось посіяти. Редиска, зелень, дайкон, пекінська капуста — це ті культури, які городники висівають на грядках, що звільнилися після інших культур. День стає коротшим, однак ці культури ще встигнуть вирости та дати врожай. А ще на початку місяця на грядках, які звільнилися, можна сіяти сидерати.

У серпні погода може чергуватися: то спека та посуха, то затяжні дощі. Така погода може сприяти поширенню грибкових хвороб. І це стосується не лише культур, які ще вегетують, а й тих багаторічників, які віддали врожай. Дерева та кущі, термін плодоношення яких вже закінчився, також варто оглядати, чи немає ознак ураження хворобами. І за потреби проводити обробку фунгіцидами.

На початку місяця можна сіяти на розсаду деякі багаторічні квіти, щоб потім пересадити їх на клумбу для вкорінення до холодів. Коли це краще зробити, також може підказати календар садівника на серпень. З його допомогою ви можете скласти приблизний план робіт на місяць: коли щось посіяти, а коли — збирати врожай.

7 серпня

Можна проводити підживлення рослин. Також можна внести і мінеральні добрива під корінь. Враховуйте, що зараз переважати повинні добрива на основі калію та фосфору, а азот потрібен меншою мірою.

Займіться грядками та ділянками, де врожай уже зібрали. Приберіть рослинні рештки, перекопайте землю та підготуйте її під черговий посів зелені, редиски або ж сидератів. 

8 серпня

Можна продовжити посів квітів та догляд за тими рослинами, що вже є на вашій ділянці.

Якщо помітили, що півонії цвітуть вже не так рясно та пишно, можливо їм потрібно змінити місце та розсадити. Оберіть для квітів добре освітлену ділянку, підготуйте лунку і підживіть її. Перед пересаджуванням треба обрізати кущ і залишити до 20 см від коріння. Тоді рослина направить усі сили на вкорінення. Також у серпні пересаджують інші багаторічники: іриси, лілії, примулу.

Також у цьому місяці пересаджують полуницю. Рости на одному місці ця культура може кілька років, а потім врожай дрібнішає. Тому в серпні можна пересадити кущики полуниці на нове місце.

9 серпня

На початку серпня ще можна посіяти редьку дайкон, особливо сорти, що мають короткий період вегетації. Насіння цієї культури досить велике, і сіяти його легко. Також сіяти можна редиску, редьку, різноманітну зелень.

10 серпня

Зараз можна не лише сіяти деякі овочі, а пересаджувати розсаду на постійне місце та розсаджувати багаторічні квіти. Якщо вирощуєте огірки в теплиці у літньо-осінньому обороті, можна пересадити в закритий ґрунт розсаду, що підросла. Також в теплиці можна посіяти й інші культури: цибулю на зелень, редиску, пекінську капусту тощо.

Розсадіть квіти, які розрослися. Збирайте врожай овочів та фруктів, копайте бульби картоплі. Після того, як зібрали врожай картоплі, просушіть бульби та переберіть їх. Це потрібно, щоб на зберігання не закласти зіпсовані плоди.

Можна обрізати сухі та пошкоджені гілки, прорідити крону. А також поливати рослини. При цьому не забувайте, що чим ближче до моменту повного дозрівання кавунів, тим рідше їх поливають, це ж стосується і динь.

11 серпня

Настають сприятливі посадкові дні у серпні. Вважається, що під цим знаком посаджені культури будуть міцні, здорові, даватимуть гарний врожай.

Садити зараз можна не лише швидкорослу зелень та деякі овочі, а й багаторічні культури. До прикладу, можна посадити саджанці плодових дерев. Тільки не забувайте, що в цей період це повинні бути саджанці із закритою кореневою системою. Садіть абрикоси, персики, сливи, яблуні.

Такі саджанці краще приживаються, тому що коренева система захищена. Також вони швидше адаптуються до нового місця та кліматичних умов.

Не рекомендується зараз займатися розмноженням цибулинних квітів, а також займатися поділом коренів.

12 серпня

Продовжуйте посадки саджанців із закритою кореневою системою, а також посів овочів та зелені, які ще встигнуть вирости до холодів.

Також зараз гарний період для того, щоб поливати рослини. Тільки не робіть це вдень, якщо стоїть спекотна погода. А якщо ночі вже холодні, тоді поливати рослини найкраще зранку, щоб не нашкодити їм.

13 серпня

Якщо немає опадів, полийте рослини. Не забудьте розпушити ґрунт після поливу, щоб не утворилася кірка. Заодно можна прорідити дуже густі сходи та видалити бур’яни. Також враховуйте, що у серпні ночі стають більш прохолодними, тому не варто поливати рослини холодною водою.

Рослинні залишки, якщо впевнені, що на них немає спорів грибка та шкідників, закладіть на компост. Однак уражені частини рослин краще знищити за межами присадибної ділянки.

Там, де вже зібрали врожай та перекопали ділянку, можна посіяти сидерати. Це можуть бути бобові, фацелія, злакові культури. Вирощування сидератів покращує структуру ґрунту, а після скошування рослини стають природним добривом.

Із зібраних ягід та фруктів робіть варення і соки на зиму, консервуйте кабачки, томати, огірки, баклажани.

14 серпня

День чудово підходить для того, аби збирати врожай. Копайте картоплю, особливо ранніх та середньостиглих сортів. Далі її просушіть, переберіть та закладайте зберігатися.

В саду збирайте яблука, груші, виноград. Можна насолоджуватися смаком свіжих плодів або ж робити з них різні заготівлі. Із груш — варення або джеми. З яблук — компоти й варення. З винограду — компоти і вино.

Збирайте та сушіть лікарські трави, збирайте насіння із плодів тих культур, які бажаєте виростити наступного року. Таке насіння буде мати гарні якості. Викопайте в саду цибулини квітів, які вже відцвіли. Просушіть їх і огляньте, чи немає ознак ураження хворобами. Здорові цибулини закладіть зберігатися.

15 серпня

Не варто зараз сіяти овочеві культури, хіба що зелень, яка швидко росте. Для вирощування в теплиці або на підвіконні посійте насіння руколи, шпинату, базиліку, цибулі на зелень.

Також зараз не рекомендується поливати рослини та обрізати їх. Однак можна проводити обробки, щоб захистити від хвороб та шкідників. Після збирання врожаю персика, абрикоса, нектарина рослини також можуть хворіти.

16 серпня

Можна повертатися до більш активних робіт на ділянці. Адже вважається, що зараз можна виконувати фактично будь-які агрозаходи. Знову можна поливати рослини, тому приділіть час квітам, декоративним і плодовим кущам та деревам. Поливайте рослини не холодною водою вранці або ввечері, якщо погода спекотна. А от якщо пасмурно, поливати можна і вдень. Враховуйте також, щоб перед збиранням врожаю деякі культури поливати не рекомендується.

Можна збирати насіння — воно буде гарної якості. Оберіть плід, який вам сподобався (він повинен бути здоровий на вигляд та оптимального розміру). Розріжте та дістаньте насіння. Далі його потрібно просушити і покласти зберігатися в темне прохолодне місце.

17 серпня

Можна садити саджанці багаторічних культур. Тільки обирайте із закритою кореневою системою. Такі саджанці добре приймуться і будуть повноцінно розвиватися та довгі роки давати рясний врожай. Тільки підберіть для культури відповідне місце на ділянці, щоб не було протягів та тіні від крони інших дерев або приміщень. Також потрібно удобрити посадкову яму.

Посійте редиску, зелень, цибулю на перо, салат. Ці скоростиглі культури ще встигнуть віддати врожай. А якщо ночі вже холодні, краще організувати для рослин укриття.

Покосіть газонну траву, якщо перед цим нічим її не обробляли кілька днів. Заготовляйте сіно та дрова на зиму.

18 серпня

Не рекомендується сіяти будь-які овочі або садити багаторічні культури, адже вони будуть погано рости, та й врожай також не вийде гарний. Поливати рослини та підживлювати їх також не рекомендується зараз.

Тому ви можете цей день просто відпочити та присвятити його домашнім справам. А якщо сиділи без діла не хочеться, можна зайнятися спорожнілими грядками. Приберіть там рослинні залишки, які можуть бути джерелом поширення інфекцій. Далі, за наявності бур’янів, проведіть обробку гербіцидом Антибур’ян. Він знищує одно- та багаторічні бур’яни, такі як берізка, осот, пирій та інші. Через два тижні перекопаєте цю ділянку — і вона буде готова до осінніх посівів або ж просто до зимівлі.

19 серпня

Цього дня роботи на ділянці повинні бути мінімальними. Якщо якісь декоративні чагарники або дерева потребують опори, встановіть її та підв’яжіть рослини. Під власною вагою стебла можуть зламатися. Такої опори часто потребують і плодові дерева, де сформувалося забагато плодів. Особливо це треба молодим деревцям, адже гілки їхні ще не такі міцні.

Якщо вирощували огірки та інші в’юнкі культури вертикально і вже зібрали врожай, приберіть опори та очистіть ділянку від рослинних залишків. Зберіть в саду падалицю і винесіть за межі ділянки.

20 серпня

Можна посіяти насіння скоростиглих культур для вирощування у закритому ґрунті. Це редиска, ранньостиглі огірки, цибуля на зелень. А якщо сіяли щось на розсаду, час пересадити її на постійне місце. Також можна ще сіяти насіння багаторічних квітів на розсаду, а в вересні пересадити її на клумбу, щоб рослини встигли прижитися на новому місці.

Поливайте рослини та розпушуйте після цього ґрунт. Також можна вносити добрива.

21 серпня

Продовжуйте поливати та підживлювати рослини, однак не забувайте, що всього має бути в міру. Не заливайте рослини, адже ночі вже можуть бути холодні, а застій вологи точно не може позитивно вплинути на культурні рослини.

Покосіть газонну траву або скосіть траву ж на сіно. Також можна проводити обрізки, тому якщо на деревах та кущах, які віддали врожай, помітили пошкоджені гілки, треба їх видалити. Закладайте органічні відходи в компостну яму, збирайте та сушіть лікарські трави.

Посійте багаторічні квіти на клумбі, вздовж паркану, в саду, щоб отримати цвітіння вже наступного року.

22 серпня

Сіяти або садити культурні рослини не рекомендується. Зате можна збирати врожай. Тому копайте картоплю, збирайте помідори, баклажани, перець, капусту та інші достиглі плоди на грядках. Усе потрібно оглянути, чи немає пошкоджень шкідниками та уражень хворобами. Здорові плоди закладайте зберігатися у сховище або робіть заготівлю на зиму: квасьте капусту, робіть консервацію з перцю та томатів тощо.

Якщо помітили на плодах яблуні та груші невеликі бурі плями, що швидко збільшуються та охоплюють весь плід, це може бути плодова гниль. Варто вчасно зняти муміфіковані плоди.

23 серпня

Крім захисту плодів, які ще розвиваються, варто подбати і про ділянки, де прибрали врожай. Через сприятливі умови розвитку там можуть з’являтися бур’яни. Засмічена в цьому році ділянка і наступного також буде заростати бур’янами, тому зараз варто провести обробку такої ділянки гербіцидами.

24 серпня

Можна садити будь-які культурні рослини — вони будуть добре розвиватися, нарощувати стебло та кореневу систему, а їхні плоди будуть смачні та соковиті.

Тому ви можете садити саджанці плодових дерев та ягідників, але тільки таких, які мають закриту кореневу систему. Такі саджанці добре приживаються на ділянці і швидко починають розвиток.

Також у серпні сприятливий період для висадки бузку. Якщо планували посадити кілька кущів ароматного та яскравого бузку, варто подбати про це зараз. Він любить затишні місця і ґрунт нейтральної кислотності. Часто із бузку утворюють живопліт, поєднуючи кущі з різними відтінками квітів.

25 серпня

Продовжуйте догляд за рослинами. Лише потрібно бути обережними з рихленням біля коріння, щоб не зашкодити йому.

Можна поливати рослини, проріджувати густі сходи, підживлювати під корінь або по листу.

Підготуйте завчасно посадкову яму для осінньої посадки саджанців. Підшукайте місце на ділянці залежно від того, яка культура ростиме. Далі викопайте яму і внесіть добрива, щоб за місяць вони змішалися з ґрунтом. Так добрива будуть у більш доступній для рослин формі на момент посадки саджанця.

26 серпня

Варто приділити увагу збору врожаю. Якщо достигають яблука та груші, можна зайнятися відповідними роботами в саду. Обережно зривайте плоди і кладіть їх до кошика або відра, вистеленого мішковиною. Плоди збирайте спочатку внизу, і поступово рухайтеся вгору по кроні. Ранні яблука та груші не підходять для довгого зберігання, тому робіть із них варення або іншу заготівлю.

Прорідіть густі сходи та видаліть у міжрядді бур’яни. Видаліть зайву поросль біля дерев та кущів. Збирайте врожай овочів, коренеплодів та закладайте їх у погріб на зберігання.

27 серпня

Можна косити газонну траву, якщо хочете, щоб вона довше відростала. Але не забувайте, що після обробки газону кілька діб косити його не можна. Також скосіть сидерати, які сіяли на початку місяця, якщо вони вже достатньо відросли.

Приділіть час ділянкам, де прибрали врожай. Заберіть рослинні рештки або бульби, які пропустили під час збору врожаю. Далі глибоко перекопайте ділянку та розрівняйте.

28 серпня

Варто продовжувати ті роботи, що й останні два дні. Видаліть зайву поросль біля дерев та кущів, обріжте вуса полуниці. Зараз уже достатньо ділянок, де зібрано врожай, тому їх можна готувати до посіву насіння під зиму. Для цього землю глибоко перекопайте, видаліть бур’яни, розрівняйте грядки.

Видаліть бутони квітів, які відцвіли. Придивіться місце для майбутньої посадки саджанця плодових або ягідних. У відповідний для цього день почнете готувати для них посадкову яму.

29 серпня

Зараз мало що можна сіяти, хіба що швидкорослу зелень. Наприклад, шпинат любить прохолоду і короткий світловий день, тому кінець літа — відповідний час для нього. Салат — також культура, яка краще росте за невисокої температури повітря, тому можна спробувати ще виростити його. До того ж і термін вегетації салату короткий.

Поливайте культурні рослини та розпушуйте землю біля них, щоб не утворювалася кірка. Підготуйте посадкову яму для саджанців дерев та кущів, які будете садити восени.

30 серпня

Закладайте органічні відходи в компостну яму, але будьте обережні, щоб це не були уражені хворобами та пошкоджені шкідниками рештки рослин. Збирайте лікарські трави, зокрема листя та цвіт. А також збирайте врожай овочевих та інших культур. Плоди, якщо вони здорові та цілі, закладайте зберігатися.

Також вдалий період для приготування консервації із зібраного врожаю, сушки та заморожування плодів, заготовляння вина та соків.

31 серпня

Варто продовжувати збирати врожай на городі та в саду. Цей знак підходить саме для цього. Збирайте яблука та груші, другий врожай ремонтантної малини, на городі збирайте помідори, капусту, моркву, баклажани тощо.

Ранні сорти яблук та груш, якщо вже повністю зібрали з них врожай, варто профілактично обробити від хвороб. Парша, бурі плямистості, бактеріози можуть розвиватися за сприятливих для них умов на рослинах.

Читайте також:

Можливо зацікавить