Коли найкраще садити виноград, щоб збирати врожай кілограмами

Де і як краще садити виноград?

Виноград можна висаджувати і навесні, і восени, однак досвідчені садівники віддають перевагу саме весняному періоду. Якщо ви обрали перший варіант, то варто висаджувати його аж у травні.

Про правила, яких правил потрібно дотримуватися при весняній посадці винограду, щоб згодом зібрати гарний врожай, пишуть Вікна.

У чому переваги посадки винограду восени

Якщо посадити виноград восени, саджанці встигнуть адаптуватися і навесні швидко підуть у ріст. 

Осіння посадка сприяє більш ранній вегетації рослини. 

Однак є і суттєвий «мінус» осінньої посадки: якщо зима цього року лютувала, саджанець може підмерзнути.

У чому переваги посадки винограду навесні

Навесні ти занурюєш саджанець у вологий, напоєний талою водою ґрунт, рослина прокидається, в ній пришвидшується сокорух і саджанець активно вегетує. 

Коли саме навесні краще і безпечніше садити виноград? Зазвичай маркером, на який орієнтуються виноградарі-профі, є набухання бруньок на дорослій лозі винограду.  

Але, якщо весна затяжна і зненацька повертаються заморозки, то існує ризик, що саджанець буде довше оговтуватися після пересадки й більше страждатиме від холодів. 

Аби зрозуміти, коли навесні саме у твоєму регіоні можна садити виноград, переглянь і врахуй поради та спостереження виноградарів-практиків свого регіону.

Як правильно обрати місце для посадки винограду навесні

Якщо ти хочеш, аби лоза, яку ти плануєш посадити, дала рясний і, головне, солодкий врожай, обирай правильно не лише час посадки, а і ділянку.

За смак плодів відповідає фотосинтез, який відбувається на світу. Винограду для накопичення цукру щодня потрібно щонайменше 5-7 годин сонця. Тож обери під посадку південний або південно-східний, південно-західний бік.

Добре саджати виноград біля стіни. Вона стане опорою для ліани й захищатиме від холодних протягів. Проте в зовсім глухому закутку лоза родитиме погано. Адже виноград — вітрозапильна рослина.

Тож для посадки винограду навесні обираємо світлу, помірно провітрювану ділянку і пам’ятай: чим більше сонця — тим солодші майбутні ягоди.

Коли навесні висаджувати саджанці винограду у відкритий ґрунт

  • Зазвичай для посадки обирають саджанці з відкритою або закритою кореневою системою. Саджанці з відкритою кореневою системою потрібно висаджувати раніше, коли минуться сильні холоди, наприкінці квітня. Важливо, щоб в цей час земля прогрілася до 10°C, а повітря — до 15°C.
  • Саджанці з закритою кореневою системою, тобто у земляному комі, висаджують пізніше, коли стає ясно, що заморозки стовідсотково не повернуться: десь у другій половині травня. 

Аби вберегти весняні саджанці винограду від заморозків, і ще й посадити їх трохи раніше, у виноградарів є свій лайфхак:  

Над лунками, куди плануєш посадити виноград, зроби мікротеплицю, аби ґрунт краще прогрівся. У такий нехитрий спосіб можна підвищити температуру на поверхні й у лунці на 5-8 градусів Цельсія.

За умов, що ти можеш забезпечити рясний полив, саджанцями з закритою кореневою системою можна розмножити виноград навіть влітку, у липні. 

Читайте також: 

Можливо зацікавить