Коли пекти паску: розповів настоятель луцького храму Віктор Пушко
Цьогоріч православні християни відзначають Великдень 16 квітня. До свята готуються впродовж усього Страсного тижня – прибирають, перуть, готують, збирають великодній кошик. Коли ж варто пекти паску, розповів настоятель храму Софії – Премудрості Божої в Луцьку Віктор Пушко.
Кожна людина обирає зручний для себе час, коли вона може підготуватися до Великодня, не тільки спекти паску, а й приготувати інші страви, все що вона буде готувати для пасхального кошика.
В церковному вченні, в церковних книгах або те, що навчає духовенство, церква в їх особі, немає абсолютно ніяких правил та вказівок щодо того, коли варто готувати паску.
У велику п’ятницю, напередодні Великодня - це день особливий, коли в храмі звершується чин виносу плащениці, день коли в церкві не звершується божественна літургія, та як говориться в церковних текстах – «Мовчить усяка плоть, коли Христос покладається у гріб».
Це особливий день і тоді теж якихось особливих приготувань в цей час не звершується, щоб не розсіяти молитовну увагу віруючих. Тому люди готуються строгим постом в цей день. Віруючі не їдять, і навіть не п’ють воду, допоки не вклоняться перед плащаницею спасителя.
«Тому зважаючи на це, люди намагаються приготуватися до Великодня раніше, пекти паску в четвер, в середу, в понеділок і в будь-який інший день, але це вже не залежить від церковного вчення, а носить традиційний характер для кожної господині і для кожної місцевості зокрема. Тобто ніяких правил немає», – розповідає настоятель.
Читайте також:
• Коли у головному соборі Луцька будуть освячувати паски. Розклад
• Чи скасують на Волині комендантську годину у Великодню ніч
• У луцькому СІЗО встановили скульптуру Божої Матері