Коли та як висівати базилік у відкритий ґрунт у травні 2024

Як правильно посіяти базилік

Багатьох городників цікавить, коли та як посіяти базилік у відкритий ґрунт. Базилік теплолюбивий, тому його не варто висівати ранньою весною.

Краще дочекайтеся, коли пройдуть нічні заморозки й висівайте в кінці травня або на аж початку червня. Обирайте місце для грядки на сонячній ділянці. Базилік не любить вологи, - пише UApress.

Скопайте землю, зробіть  рядочки, відстань між ними повинна бути не меншою 30 сантиметрів.

У рядку викладайте насінинки по дві штуки поруч. Після висівання можна накрити грядку плівкою, до тих пір, поки базилік не зійде.

Згідно з посівним календарем, сприятливі дні для посіву базиліку у травні 2024 року – 16-20, 25-27.

Life.fakty пишуть, як садити базилік з насіння.

  • Для вирощування базиліка у відкритому ґрунті треба підготувати розсаду. Насіння базиліку висівають у горщики або розсадні ящики вже у квітні. Різниця в строках посіву насіння залежить від того, який клімат у вашому регіоні, а також наявності теплиць або парників.
  • Насіння базиліку ліпше сіяти рядками на відстані 4-5 см, глибина загортання – 0,5 см. Перед посівом потрібно провести передпосівну обробку насіння. При появі одного-двох справжніх листків сіянці базиліку проріджують і підгодовують. На один літр води беруть 2 г аміачної селітри, 2-4 г деревної золи, 4 г суперфосфату. Через кожні два тижні підживлення повторюють.
  • Посіяне насіння базиліку злегка потрібно зволожити та накрити склом або пакетом для підтримки постійної вологості. В теплі та світлі насіння базиліку починає проростати приблизно через тиждень, але іноді може розтягнутися.
  • Коли розсада базиліку досягне п’яти-шести сантиметрів у довжину, її потрібно пересадити на постійне місце. Наприклад, можна зробити це в теплицю, парник, на грядку або в інші контейнери.
  • Після того як розсада базиліку приживеться і рушить в зростання, можна зробити прищеплення верхівки рослини. У цьому випадку крона базиліку буде широкою шляхом бічних пагонів, рослина буде добре кущитися.

Як посадити базилік, щоб швидко виріс

Для швидкого росту за кілька тижнів до висадки розсаду базиліка потрібно починати загартовувати. Для цього виносьте її періодично на свіже повітря, спочатку на кілька хвилин, а потім збільшуйте час.

Висаджувати базилік в ґрунт можна тоді, коли він прогріється до +15°C. Пам’ятайте, що базилік любить захищене від вітру та освітлене сонцем місце. 

Читайте також:

Можливо зацікавить