Кому «категорично не можна» ходити на цвинтар: священники «розвіяли» заборони

цвинтар, традиції, заборони

Зазвичай заборона ходити на кладовище може бути пов'язана з дотриманням культурних та релігійних норм і традицій. Наприклад, у деяких культурах відвідування кладовища без належної причини вважається несприйнятливим або навіть нечистим, оскільки це місце покою померлих. У таких випадках зазвичай вважається відповідним утримуватися від відвідування кладовища, якщо ви не маєте прямого стосунку до покійних або це не пов'язано з виконанням певних релігійних або культурних обрядів.

Езотерики зазначають, що деяким людям категорично заборонено ходити на цвинтар. Зокрема, йдеться про вагітних жінок, дітей та хворих осіб. Про те чи дійсно це так, та про інші правила і забобони щодо відвідування цвинтаря розповіли українські священники, пише «Главред»

Чи можна ходити на цвинтар після заходу сонця

Отець Микола Мишовський, відповідаючи на питання вірян у Facebook зазначив, що правило щодо відвідування цвинтаря після заходу сонця швидше за все є забобоном.

«Можливо колись були так принято, тому що коли було темно, то на цвинтарі не було що робити. А що робити на цвинтарі, коли темно? Умовно кажучи, ви прибираєте біля гробу ваших рідних. А якщо вже темно і ви прибираєте в темряві - це як мінімум виглядає дивно», - вказує він.

Крім того, він зазначив, що деякі люди, можливо, просто боялись відвідувати своїх після заходу сонця, тому прийняли для себе таке правило.

«Можливо просто люди намагалися зберегтися від якихось страхів, щоб чогось не злякатися раптом. Ну, може хтось вразливий і боїться. Я, наприклад, не боявся. Для мене це ніколи не виникало якихось запитань», - додав священник.

Чи можна ходити на цвинтар вагітним жінкам або дітям

Отець Василь Колодій у відео на YouTube зазначив, що вагітним жінкам не варто відвідувати цвинтар у випадку, якщо вона сама цього не хоче, або вона має обмеження встановлені лікарями.

«Її (вагітну жінку - ред.) не треба хвилювати, її не треба мучити, її не треба там ще щось. Але ходити на цвинтар - загалом можна. Люди рідко коли йдуть на цвинтар просто так, прогулятись. Йдуть конкретно, або якась дата припадає, або, скажімо, якесь свято. До Пасхи всі йдуть на цвинтар, щоби зробити порядок на гробах, бо на Пасху йдуть і з свяченою водою, і з молитвою на гроби, і співають там Христос воскрес, співають померлих, щоби там був порядок», - наголошує Василь Колодій.

Крім того, він додає, що не варто дітей обмежувати від цвинтаря. На його думку, водити дітей на цвинтар є цілком нормальною практикою.

«Дітей треба брати. Не треба дітей відгороджувати від реального часу, від ситуації, що навколо нас відбувається. Не треба. Діти мають це пережити, зрозуміти, чому всі плачуть, чому дідусь лежить і не рухається, пояснити, він помер, життя закінчилось», - резюмував він.

Чи можна приходити на кладовище в день народження померлої людини

Священник Іван Верескун у своєму відео в YouTube відповідаючи на популярні питання зазначив, що померлих потрібно відвідувати в будь-який день, особливо значимі дні. За його словами, це є своєрідна комунікація з тими людьми, які пішли у вічність.

«Ми можемо біля могили згадати людину, ми можемо їй подякувати, ми можемо в неї попросити вибачення або їй вибачити. Ми можемо за неї помолитися, щоб Господь допоміг її душі там за порогом вічності. Тобто наші візит на цвинтар – це своєрідна така от теж історія, в якій ми підтримуємо стосунки з тими людьми, які пішли у вічність. Ми не просто туди приходимо постояти, подивитися, вирвати бур'яни, хоча це теж важливо. Ми приходимо поспілкуватися саме в цьому місці. Цвинтар – чудове місце для роздумів, для переосмислення нашого життя. Там набагато спокійніше і безпечніше, ніж в будь-якому іншому місці», - мовить священнослужитель.

Він також акцентує на тому, що відвідувати цвинтар можна протягом всього часу його роботи.

«Необов'язково це повинно бути тільки зранку, бо чомусь часто говорять, що треба тільки вранці, в обід не можна, після обіду теж. Цвинтар відкритий протягом дня, завжди можна побути поруч з близькими», - додав він.

Читайте також:

Можливо зацікавить