Коронавірус в Україні: чи є зараз серйозна небезпека від хвороби

Коронавірус в Україні: чи є зараз серйозна небезпека від хвороби

Україна зіштовхнулася з різким збільшенням захворюваності на коронавірус наприкінці літа 2024 року. За прогнозами фахівців, цієї осені-зими хвиля за потужністю інфікування COVID-19 у країні може бути великою.

Про це заявив лікар-імунолог Борис Донськой в інтерв'ю OBOZ.UA. 

У нього запитали, чи можна сказати, що «ковід», про який українці забули на початку повномасштабної війни, наразі не є небезпечнішим за сезонний грип. 

«Це питання, яке треба вивчати. Проте на сьогодні його летальність, ступінь ураження і тяжкість справді стають прийнятними, як і будь-яка сезонна респіраторна вірусна інфекція», - пояснив Донськой.

Лікар наголосив, що у питанні нових штамів коронавірусу нічого особливо дивного та небезпечного наразі немає. Зокрема лікарі з інших країн, де зафіксовано зростання захворюваності, повідомляють, що найпоширеніший підштам Омікрон FliRT не викликає тяжких форм у вакцинованих людей.

«Можливо, пізніше щось і буде, адже періодично навіть штами грипу дивують своєю тяжкістю. Але знов-таки, це питання треба досліджувати», - зазначив фахівець.

За його словами, з коронавірусом в Україні наразі ситуація не є такою страшною, як про це розповідають у ЗМІ, однак вірус і справді є поширеним. Тому у сезон ГРВІ імунолог спрогнозував, що хвиля за потужністю інфікування COVID-19 може бути великою. 

«Але чи будуть через це забиті реанімації, чи морги? Ні, не будуть», - запевнив Донськой. 

Читайте також: 

Можливо зацікавить