Корупція на Волині: як покарали двох вимагачів хабаря

хабар

У Луцьку судили уродженців Рівного та Ратного за одержання хабаря службовою особою.

Про це відомо з вироку міськрайонного суду, пише Insider Media.

3 січня 2023 на «Ягодині» старший державний інспектор відділу надання адміністративних послуг у Закарпатській області Департаменту надання адмінпослуг на наземному транспорті «Укртрансбезпеки», який не є службовою особою, зустрів знайомого - представника ПП «ВІО», що надає послуги з міжнародних транспортних перевезень до країн Європейського Союзу.

У ході розмови старший держінспектор вимагав хабар у представника ПП «ВІО» за організацію безперешкодного проїзду вантажних автомобілів цього підприємства в системі єЧерга.

Обвинувачений повідомив знайомому, що єЧерга являється експериментальним проектом, не досконало працює, тому вчасний безперешкодний пропуск транспортних засобів неможливий. Старший інспектор повідомив, що з використанням становища, яке він займає в «Укртрансбезпеці», може створити умови для безперешкодного перетину державного кордону.

За послугу він просив 100 доларів США за кожний пропущений вантажний автомобіль ПП«ВІО». Знайомий погодився на його вимогу, оскільки був переконаний, що в разі відмови в наданні неправомірної вигоди, в подальшому з надуманих мотивів, обвинувачений зможе перешкодити пропуску вантажних автомобілів до МАПП «Ягодин». Обвинувачений залучив у цю справу експрацівника «Укртрансбезпеки», який був обізнаний з організацією роботи єЧерги та надав поради, вказівки, а також дав власний легковий автомобіль «Мітцубісі» для пересування в ньому та отримання коштів в якості неправомірної вигоди.

18 січня представник ПП «ВІО» зустрівся в Луцьку із старшим державним інспектором відділу надання адміністративних послуг у Закарпатській області Департаменту надання адміністративних послуг на наземному транспорті та експрацівником «Укртрансбезпеки». Вони запропонували організацію систематичного безперешкодного пропуску вантажних автомобілів підприємства до МАПП «Ягодин» за 100 доларів США за кожен пропущений автомобіль.

Представник підприємства був змушений погодитися.

4 лютого, залучивши у справу іншу особу, старший інспектор допоміг перетнути «Ягодин – Дорогуськ» вантажівці ПП «ВІО» поза чергою. 6 лютого експрацівник «Укртрансбезпеки» отримав від представника ПП «ВІО» 400 доларів США хабаря за безперешкодний пропуск 4 вантажних автомобілів ПП «ВІО» до МАПП «Ягодин» поза «єЧергою».Обвинувачені старший інспектор та експрацівник «Укртрансбезпеки» свою вину визнали та розкаялися.

Отож, суд визнав обидвох обвинувачених винними. Старшому державному інспектору відділу надання адміністративних послуг у Закарпатській області Департаменту надання адмінпослуг на наземному транспорті «Укртрансбезпеки» призначив покарання у виді 10 200 грн штрафу. Експрацівника «Укртрансбезпеки» суд теж оштрафував на 10 200 грн.

Також з кожного стягнули по 1415,82 грн за проведення судової експертизи спеціальних хімічних речовин.

Читайте також:

Можливо зацікавить