Лазарева субота 2024: коли та що категорично заборонено робити в цей день

Лазарева субота

У свято Лазарева субота згадують одне з головних чудес, здійснених Спасителем.

Яка історія лежить в основі, як віряни відзначають цей знаменний день, а також коли Лазарева субота буде 2024 року - пише Уніан.

Лазарева субота - що за свято, його історія та суть

Що означає Лазарева субота? Свою назву свято отримало від імені друга Ісуса - Лазаря. Його ж історія така: у Святому Письмі сказано, що Лазар разом із сестрами, Марфою та Марією, жив у невеличкому селі Віфанія, неподалік від Єрусалима. Їх часто відвідував Христос. Одного разу Лазар захворів, і Ісусу послали звістку про хворобу його друга. Христос вирушив до Віфанії, але поки був у дорозі, Лазар помер.

У Віфанію Христос прибув лише через чотири дні після смерті Лазаря. Ісус вирушив до гробниці друга і заплакав, а потім звелів прибрати камінь, який закривав вхід і сказав: «Лазар! Іди геть». Сталося диво: небіжчик, оповитий по руках і ногах похоронними пеленами й з хусткою на обличчі, вийшов із печери.

Лазарева субота - це день воскресіння святого Лазаря. Суть цього дня в тому, що Господь дарує всім вірянам надію на спасіння і вічне життя, і Йому підвладне все - і життя, і смерть людини.

Після свого чудесного воскресіння Лазар прожив ще 30 років і став єпископом на Кіпрі. Слава про диво, яке здійснив Христос, рознеслася всією округою, тож коли Спаситель в'їхав до Єрусалима, його зустрічали з радістю і встеляли шлях пальмовим гіллям. Іудейські первосвященики навпаки - були перелякані й задумали погубити Ісуса.

Коли Лазарева субота у 2024 році

Визначеної дати у Лазаревої суботи немає - за церковним календарем її відзначають у суботу шостого тижня Великого посту. Великий піст 2024 року у православних розпочався 2024-го 18 березня, тому Лазареву суботу святкуватимуть 27 квітня.

Лазарева субота - що можна, що не можна робити

У церкві немає конкретних приписів і заборон, що можна і не можна робити в Лазареву суботу. Але, як і на багато інших православних свят, заведено відкладати деякі клопоти.

Лазарева субота - що не можна робити:

  • займатися важкою роботою по дому;
  • прати;
  • шити, вишивати, в'язати;
  • мити вікна, робити генеральне прибирання.

Оскільки триває Великий піст, то слід також утриматися від гучних гулянь, весілля також краще перенести. Не можна сваритися з близькими, влаштовувати конфлікти, бажати зла.

Лазарева субота - що можна робити:

  • піти до церкви - цього дня відбуваються урочисті богослужіння;
  • помолитися про зцілення від недуг і зміцнення здоров'я для себе та близьких;
  • освятити гілки верби - наступного дня настає Вербна неділя

Лазарева субота - що можна їсти: дозволяється вживати олію, гарячу їжу, можна випити трохи вина. Незважаючи на Великий піст, на стіл обов'язково ставлять рибну ікру - як символ нового життя.

За Лазаревою суботою та Вербною неділею слідує Страсний тиждень - один із найсуворіших під час Великого посту, коли віряни згадують останні дні життя Христа.

Читайте також:

Можливо зацікавить