«Легенди древнього Лучеська»: у Луцьку показали прем’єру дитячої інклюзивної вистави

«Легенди древнього Лучеська»: у Луцьку показали прем’єру дитячої інклюзивної вистави

У Луцьку відбулася прем'єра інклюзивної вистави «Легенди древнього Лучеська».

Робота над постановкою тривала п'ять місяців.

Як розповіла Суспільному голова громадської організації «Батьків дітей із синдромом Дауна» Олена Мельник, виставу приурочили 18-й річниці створення ГО.

Участь у постановці взяли 15 акторів із синдромом Дауна та дев'ять театралів з майстерні «Догори Дриґом».

Режисерка-постановниця вистави Руслана Порицька розповіла: вважає, що головним упродовж п'яти місяців спільної роботи був розвиток акторів, а для молоді з театральної майстерні це також навчання толерантності та інклюзивності.

«Ми постійно проводили тренінги на їхнє орієнтування в просторі, на роботу тіла, на контактування, на відкритість, стресостійкість. Наш основний результат – це шлях і, як на мене, він був дуже вдалий, тому що він гуртував, він зацікавлював, вони з радістю бігли на репетиції і це для нас було ключовим успіхом», — зазначила Руслана Порицька.

Ролі русалоньки та янгола у виставі виконала 17-річна акторка театру «Сонячне сяйво» Уляна Сухачевська.

«Ми робили цю виставу з Русланою Порицькою і дякуємо їй, що вона показує для нас такі класні події. Нам допомагали друзі з театральної майстерні, дякуємо їм, що вони були з нами», — говорить дівчина.

Мама Уляни, Тетяна Сухачевська каже: головне, що діти отримали за час роботи над інклюзивною виставою — це дружба, обмін любов’ю та новий творчий досвід.

«Діти дуже допомагали один одному. Будь-яка ситуація, яка траплялася, настільки вирішувалася швиденько і гарно, що в них не було якогось бар'єра, що вони якісь інші. Вони відчували себе друзями, вони відчували себе потрібними і це було, напевно, найголовніше», — додала жінка.

Завершилося відзначення 18-річчя ГО «Батьків дітей із синдромом Дауна» та фіналу проєкту «Створення інклюзивного мистецького простору арткав'ярня «Старе місто« частуванням та виставкою мистецьких робіт.

Читайте також:

Можливо зацікавить