«Луцькводоканал» зекономив мільйон завдяки сонячним електростанціям

«Луцькводоканал» зекономив мільйон завдяки сонячним електростанціям

Фотоелектричні станції, встановлені на комунальному підприємстві «Луцькводоканал» наприкінці серпня, вже показали свої перші результати: підприємство зекономило мільйон гривень на електроенергії.

Як повідомив Суспільному перший заступник директора підприємства Святослав Дмитроца, це найбільший проект серед комунальних підприємств в Україні, а загальна потужність станції складає 600 кіловатів.

На реалізацію проєкту пішло пів року. Устаткування встановили за кредитні гроші. Зі слів Святослава Дмитроци, це — 25 мільйонів позики від державного банку. Частину цієї суми вже зекономили.

«За місяць часу з моменту введення в експлуатацію по сьогоднішній день ці наші 4 поля, які розміщені на станції водопідготовки, вони згенерували 80 тис. квт/год електроенергії. При середньому тарифі 12-12,5 грн – це якраз виходить 1 млн грн, який підприємство не витратило, купуючи на ринку, а згенерувало своїми власними установками», — каже Святослав Дмитроца.

«Луцькводоканал» зекономив мільйон завдяки сонячним електростанціям

Уся інформація про генерацію електроенергії – на табло поруч зі станцією.

«Фактично, воно не дотягує відсотків 20-30 до нашого споживання об'єкта, але перекриває досить непогано. Це живить не тільки насосні станції, а також свердловини, які заживлені на Дубнівському водозаборі», — розповідає головний енергетик підприємства Сергій Шпак.

«Луцькводоканал» зекономив мільйон завдяки сонячним електростанціям

Прогнозований період окупності цих станцій — чотири з половиною роки, каже директор департаменту економічної політики міської ради Борис Смаль.

«Вже є результат фінансовий доволі значний, то ми прогнозуємо, що в 5-7 разів буде більша кількість грошей зароблена в теплі пори на наступний сезон. Тому для підприємства — це додатковий спосіб заробітку», — говорить Борис Смаль.

Зі слів Святослава Дмитроци, на підприємстві очікують, що після погашення кредиту наступні 25 років панелі приноситимуть прибуток. Подібні станції мають намір встановити та на очисних спорудах водоканалу.

Читайте також: 

Можливо зацікавить