"Ми країна, яка рятує своїх людей, попри те, що боремося з однією з найбільших армій світу": історична промова Володимира Зеленського у британському парламенті

"Ми країна, яка рятує своїх людей, попри те, що боремося з однією з найбільших армій світу": історична промова Володимира Зеленського у британському парламенті

Президент України Володимир Зеленський через відео-зв’язок виступив із промовою перед Палатою громад Великої Британії. Він розповів британським законодавцям детально, як російські окупанти обстрілювали українські міста з артилерії, ракет та авіації, вбиваючи цивільних та спричиняючи значні руйнування, передає Українська правда

Президент також розповів, що російські окупанти обстріляли Бабин Яр у Києві – місце трагедії Голокосту, в якому нацисти під час Другої світової війни знищили десятки тисяч євреїв, ромів та військовополонених. Крім того, Зеленський розповів, що громадяни в місцях активних бойових дій опинилися в оточенні та страждають від нестачі води, їжі та медикаментів, без світла й тепла.

Він закликав Джонсона та його уряд посилювати санкційний тиск на Росію, продовжувати допомогати Україні наданням зброї та намагатися переконати союзників у НАТО щодо закриття неба над Україною. 

 "Ми не починали цю війну, і ми не хотіли цієї війни. Але ми не хочемо втратити те, що належить нам – нашу незалежність і нашу Україну. Так само, як і ви колись не хотіли втратити вашу країну, коли нацисти намагались захопити вашу країну.

13 діб боротьби. У першу добу о 4 годині ранку нас атакували ракети. Всі прокинулися – дорослі і діти, вся Україна. Із цієї миті ми не спимо – ми всі боремося за нашу країну спільно з нашим військом.

За 13 діб бойових дій більше 50 дітей загинуло. Ці діти могли жити, але окупанти позбавили їх життя.

Ми країна, яка рятує своїх людей, незважаючи на те, що ми боремося з однією з найбільших армій світу.

Питання для нас зараз таке: бути чи не бути? Це шекспірівське питання міг поставити кожен українець упродовж останніх 13 діб, але зараз ми маємо відповідь – однозначно, так – бути.

Ми не здамося і не програємо! Ми підемо до кінця. Ми будемо боротися на морі, будемо битися в повітрі, ми будемо захищати нашу землю, хоч би чого нам це коштувало. Ми будемо битися в лісах, полях, на узбережжях, у містах і селах, на вулицях, ми будемо битися на пагорбах...

І я хочу від себе додати: ми будемо битися на териконах, на березі річок Кальміус і Дніпро!" - резюмував Зеленський. 

Усі депутати парламенту та гості в ложах майже хвилину аплодували стоячи президенту Зеленському.

Спікер Палати громад Ліндсі Гойл, лідер опозиції Кір Стармер та ще кілька відомих політиків одягнули синьо-жовту стрічку на груди, а прем’єр-міністр Борис Джонсон та члени кабінету міністрів одягнули значки із українським та британським прапорами.

Британський прем'єр Джонсон сказав, що з часів завершення Другої світової війни британським парламентарям не доводилося слухати настільки зворушливу промову від очільників європейської країни. Джонсон сказав, що в ці дні на весь світ гордо звучить фраза "Я – українець!", тому що кожен українець захищає свободу і демократію від зухвалої війни Путіна.

Лідер опозиції Стармер відзначив особисту мужність та хоробрість Зеленського, який не залишив столицю та своїх громадян, хоча знаходиться в зоні досяжності російської артилерії, скупченої довкола Києва. Політик завершив свою промову вигуком "Слава Україні!" українською мовою.

Представники решти партій висловили свою підтримку Україні та закликали всіх відкласти політичні розбіжності, щоби разом працювати над тиском на Росію та допомозі українцям.

Можливо зацікавить