Мільйонні донати, творчість та мрії про «Греммі»: інтерв'ю із зірковим сопілкарем з Волині

Мільйонні донати, творчість та мрії про «Греммі»: інтерв'ю із зірковим сопілкарем з Волині

Тимофій Музичук - відомий музикант, соліст гурту «Kalush Orchestra» з Волині. Гурт знаний на весь світ. У 2022 році він здобув перемогу на «Євробаченні» з піснею «Стефанія», демонструючи незламність та багатовікову історію українського народу.

Після перемоги музиканти влаштували тури, на яких збирали гроші для Збройних сил України.

Тимофій Музичук відверто розповів про ситуацію в колективі, концертні тури за останні два роки, мільйонні донати на допомогу країні, особисте життя, участь у фільмі «Довбуш» у подкасті Музвару.

- Як змінилося твоє життя після перемоги на «Євробаченні»?

Ми дали дуже багато концертів, побували на багатьох сценах у різних країнах. Скрізь українська музика подобалась слухачам. Збулась моя мрія. Я потрапив до Нью-Йорка (дуже хотів там побувати). У нас були постійно гастролі в Європі, а також кілька турів Північною Америкою та один тур Україною. Скоро розпочнеться ще один тур нашою країною, який міститиме 50 концертів. Ми його розділимо на кілька частин. Закінчиться він у 2025 році.

- Багато людей говорить про те що Kalush orchestra втрачає свого соліста Олега Псюка, чи правда це? - Насправді ні, Це був лише маленький експериментальний тур без Олега. Він він містив у собі лише чотири концерти.

- Для тебе це варіант стати головним обличчям гурту?

- Наш гурт насправді трансформується. Ми перебуваємо в процесі змін. Зараз є три солісти: я, Олег Псюк та Саша Таб. У складі ще два учасники - Віталій Дужик та Килиммен. Наш контрабасист Саша Кондратюк пішов у вільне плавання. Саме тому нас вже не шестеро, а п'ятеро. А у цьому експериментальному турі ми розкинули партії Олега між різними учасниками гурту. Щось виконував я, щось Килиммен та Саша Таб. Для мене це був дуже цікавий досвід, адже до того ніколи не читав реп.

- Олег Псюк для тебе друг чи колега?

- І друг, і колега. Ми від'їздили разом два роки, бачились кожного дня зі всіма учасниками гурту, тому ми фактично стали сім'єю.

- Ти не хвилюєшся що «Євробачення» як конкурс стане для вас тавром? 

- Надіюсь, що так не станеться. Ми плануємо в майбутньому взяти «Греммі». Наш гурт постійно експериментує. Ми дуже працьовиті хлопці, тому думаю, що це для нас реально.

- Хто зараз створює для вас музику у форматі саунду, хто ті люди, які дають звучання вашим трекам?

- Ми працюємо з двома саунд Стас Чорний та Антон Чілібі.

- Ваша творчість зараз більше просувається в ліричному напрямку. Чому обрали цей напрямок? Чи не переживаєте ви, що Kalush orchestra може піти не по тому шляху.

- Ми любимо експериментувати. Зробили кілька ліричних пісень. Бачимо, що людям подобаються ці композиції. Ми зменшили етніки і додали сучасних елементів. Навіть змінили наші образи.

- Ти був у ролі радника Івана Клименка на проєкті «Голос країни». Як тобі цей досвід? Чи вважаєш ти себе експертом в музичній індустрії України?

- У певній мірі я вважаю себе експертом у сопілковій та фольковій музиці. Але в інших сферах Я не такий сильний. На «Голосі країни» було дуже круто. Це для мене було в новинку. Навіть трошки хвилювався, бо не знав, як правильно оцінювати виконання учасників.

-Ти дивився цьогорічний Нацвідбір на «Євробачення». Назви трійку найкращих учасників, на твою думку.

- Серед найкращих - виступ гурту Yagody. Спочатку їхня пісня «спочатку не зайшла», але, коли дивився шоу, то мені дуже сподобалось. Також у моєму топ-3 були Yaktak та Jerry Heil і alyona alyona.

- За кого ти віддав свій голос?

- Я проголосував за гурт Yagody, адже мені дуже сподобався їхній виступ. 

- Як у тебе на особистому фронті?

- Все добре, у мене є кохана дівчина. 

- Що про тебе говорять у твоєму рідному селі?

- Навіть не знаю. Думаю після перемоги на «Євробаченні» односельці гордяться тим, що я з Пісочного. Я їздив у сусіднє село Поворськ, щоб відвідувати музичну школу, бо в нас не було, де займатися.

- Розкажи про благодійну складову європейських турів. Скільки загалом вдалося зібрати?

- На кожному концерті позаду був розміщений QR-код, за яким люди могли задонатити. На наших виступах ми робили лоти: гітара із нашими підписами, тилинка, вихід до нас на сцену й заспівати разом пісню на вибір. З дня існування гурту ми зібрали близько 80 мільйонів гривень.

- Поділись досвідом роботи у фільмі «Довбуш».

- Мені подзвонив Максим Бережнюк і сказав, що є «халтурка». Я погодився. У «Довбуші» ми грали на трембітах. Знімали фрагмент цілий день, але на екранах показали лише кілька секунд. 

Читайте також:

Можливо зацікавить