Мобілізація в Україні: кого зі студентів можуть призвати у цьому році

Мобілізація в Україні: кого зі студентів можуть призвати у цьому році

У листопаді президент України Володимир Зеленський підписав закони для продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні до 14 лютого 2024 року. Студентів українських і закордонних навчальних закладів, які здобувають освіту за денною чи дуальною формою навчання, не призивають до лав ЗСУ на цей час в Україні.

Студенти згаданих вище категорій можуть мобілізуватися за власним бажанням та отримати академічну відпустку на час служби, - пише 24 канал

Що відомо про мобілізацію студентів

Люди після завершення бакалаврату та перед вступом до магістратури не отримують відстрочку від мобілізації, адже у цей період вони тимчасово не вважаються студентами. Тому цих військовозобов'язаних стосується мобілізація.

Відстрочку дають на весь період навчання у закладі освіти громадянам України призовного віку, які навчаються у закладах загальної середньої освіти III ступенів. А ще її отримують студенти професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі отримання повістки студенти повинні дати ТЦК та СП спеціальну довідку про те, що вони зараз навчаються.

Згідно з законодавством, в Україні у 2024 році не повинні мобілізувати студентів ПТУ та училищ (здобувачів професійно-технічної освіти), студентів вишів (здобувачів вищої освіти), асистентів-стажерів, а також аспірантів і докторантів, що навчаються на денній та дуальній формах. Викладачі та вчителі теж не підлягають призову.

Читайте також:

Можливо зацікавить