Мобілізація 2024: які хвороби нервової системи є підставою для визнання непридатним до служби

Мобілізація хвороба нерви

В Україні продовжує діяти воєнний стан і загальна мобілізація. Всіх військовозобов'язаних громадян, яких медичні комісії визнали придатними до служби та які не мають відстрочок, можуть призвати до Збройних сил.

Водночас є категорії військовозобов'язаних чоловіків, яких можуть не допустити до служби через наявність певних захворювань, зокрема нервової системи.

Про те, які хвороби нервової системи є підставою для визнання непридатним до служби у війську, пише OBOZ.UA.

Законодавством визначено перелік хвороб, які можуть бути підставою для тимчасової відстрочки військовозобов'язаних від служби або ж визнання їх непридатними як у мирний, так і у воєнний час.

Так, хвороби нервової системи можуть призвести до повної непридатності до військової служби у разі:

  • Швидкопрогресуючих запальних захворювань центральної нервової системи (ЦНС), таких як менінгіт, енцефаліт, мієліт, енцефаломієліт, абсцеси внутрішньочерепний і внутрішньохребтовий тощо.
  • Швидкопрогресуючих системних атрофій з важкими порушеннями функцій, церебрального паралічу, хвороби Паркінсона, розсіяного склерозу.
  • Епілепсії у випадку частих епілептичних нападів або виражених психічних розладів.
  • Швидкопрогресуючих хвороб периферичної нервової системи, які спричиняють ураження нервів, порушення іннервації та виникнення болю (такі як нейропатії, міастенії, міопатії, дорсалгія, радикулопатія, цервікалгія, ішіас, люмбаго та інші).
  • Розладів вегетативної нервової системи зі значними порушеннями її функцій (такі як синдром Бредбері-Еглстона, сімейна дизавтономія Райлі-Дея, багатосистемна дегенерація, нейрогенна ортостатична гіпотензія - синдром Шая-Дрейджера), що прогресують.

Читайте також:

Можливо зацікавить