Мобілізація в Україні: що зміниться з 1 вересня

Мобілізація в Україні: що зміниться з 1 вересня

Зміни у проведенні мобілізації з 1 вересня не передбачені, оскільки жодні правки за останній місяць до відповідного закону не вносилися.

У цьому Факти ICTV запевнили в Асоціації правників України.

Відстрочка від мобілізації для догляду за батьками: що змінилося

Змін у мобілізації з вересня не буде, проте ще 16 серпня уряд постановою № 930 вніс зміни до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації на особливий період.

Передусім вони стосуються переліку документів для формлення відстрочки особам, що утримують або постійно доглядають за рідними та близькими.

Крім того, змінено механізм отримання акта про встановлення постійного догляду, врегульовано процедуру та строк його видання, а також внесено зміни до акта про встановлення факту постійного догляду.

Відстрочка для тих, чиї неповнорідні родичі загинули чи зникли на війні

21 серпня Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 11391 щодо відстрочки чоловікам, чиї неповнорідні родичі загинули чи зникли на війні.

Цим документом розширюється коло військовозобов’язаних, чиї близькі родичі, зокрема рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра, загинули або зникли безвісти під час участі у бойових діях, для надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

До цього не враховувалися неповнорідні брат чи сестра.

Однак закон ще не підписаний президентом – 27 серпня його направлено на підпис главі держави.

Перевірка повістки через Резерв+

Військовозобовʼязані зможуть перевірити чинність повістки від ТЦК через застосунок Резерв+.

Відповідні зміни 16 серпня Кабмін вніс до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації.

Ними уточнено вимоги до повісток, які формуються за допомогою Єдиного державного реєстру призовників Оберіг, щодо присвоєння QR-коду.

Також розроблено механізм, завдяки якому можна перевіряти стан повістки, використовуючи електронний кабінет призовника у мобільному застосунку.

Зміни військового обліку для українців

В середині серпня уряд ухвалив постанову щодо реалізації експериментального проєкту з автоматичної верифікації та перевірки відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Ним передбачено, що всі хлопці 17-25 років мають стати на військовий облік без проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).

Крім того, чоловіки 18-60 років, які перебувають за кордоном і звертаються за оформленням українського або закордонного паспортів,  мають пройти перевірку військово-облікових документів через державну електронну систему Трембіта.

Хлопці віком від 16 до 25 років, які проживають в Україні та звертаються за оформленням паспорта, будуть внесені до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (ЄДРПВР) без проходження ВЛК.

Також буде сформований перелік чоловіків 16-60 років, які підлягають військовому обліку, дані яких внесуть до ЄДРПВР.

Мобілізація з 1 вересня: що може змінитися

Попри те, що з вересня змін у мобілізації не перебачено, у Міноборони розповіли про плани, які, ймовірно, можуть почати втілювати вже наступного місяця.

Зокрема, як розповіла заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко, вони планують перетворити застосунок Резерв+ на онлайн-ТЦК, а також додати опцію онлайн-рекрутингу з можливістю мобілізуватися у два натискання.

А до кінця року, за її словами, хочуть запустити у Резерв+ електронне направлення на ВЛК, онлайн-вишколи, відстрочки для студентів і багатодітних батьків.

Крім того, розробляється новий застосунок для військовослужбовців Ветеран+, який працюватиме поряд із сервісами Резерв+ та Армія+. На цій цифровій платформі наші захисники зможуть оперативно та зручно отримувати послуги від держави.

Читайте також: 

Можливо зацікавить