Мобілізація в Україні: чого чекати українцям, які оновили дані в ТЦК

Мобілізація в Україні: чого чекати українцям, які оновили дані в ТЦК

Після 16 липня окремі категорії військовозобов’язаних, які оновили свої дані в ТЦК, можуть отримувати повістки на проходження ВЛК.

Як заявив в ефірі «Суспільного» народний депутат Михайло Цимбалюк зазначив, запрошення на ВЛК отримають насамперед ті, хто має військові спеціальності необхідні для фронту.

«Навчальні центри Міністерства оборони й інших військових формувань на сьогодні майже закомплексовані. За моєю інформацією, додаткових сил для ЗСУ – не потрібно. Але наступним кроком для тих, хто оновив дані може бути скерування на ВЛК. Адже згідно з законом, військовозобов’язані повинні один раз в рік проходити ВЛК», - зазначив нардеп.

З початку повномасштабного вторгнення на Рівненщині винесли майже дев'ять тисяч адмінпостанов про порушення правил військового обліку. Більшість з яких пов'язані з неоновленими даними.Про це під час онлайн-брифінгу в ОДА повідомив офіцер юридичної служби Рівненського обласного ТЦК та СП Олександр Косенко.

З його слів, до 16 липня включно усі військовозобов’язані українці віком від 18 до 60 років повинні оновити дані у ТЦК та СП, ЦНАПі чи через додаток Резерв+:

"Порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку — за це передбачена санкція від 17 тисяч до 25,5 тисяч гривень. Якщо наводити статистику, з початку повномасштабного вторгнення, з 2022 року всього по Рівненській області винесено 8 597 постанов і ми розуміємо, що значна частка з цих постанов — це саме неоновлення даних".

Чого чекати тим, хто оновив військово-облікові даніВ етері “Суспільне Студія” народний депутат Михайло Цимбалюк зазначив, що після 16 липня окремі категорії військовозобов’язаних, які оновили свої дані можуть отримувати повістки на проходження ВЛК. Насамперед ті, хто має військові спеціальності необхідні для фронту:

“Навчальні центри Міністерства оборони й інших військових формувань на сьогодні майже закомплексовані. За моєю інформацією, додаткових сил для ЗСУ – не потрібно. Але наступним кроком для тих, хто оновив дані може бути скерування на ВЛК. Адже згідно з законом, військовозобов’язані повинні один раз в рік проходити ВЛК”.

Як діяти тим, хто має відстрочку або бронювання та куди надсилатимуть повістки

За словами Михайла Цимбалюка, працівників, які заброньовані від мобілізації або мають відстрочку, скеровувати на проходження військово лікарської комісії не будуть:

«Взагалі більшість громадян співробітники місцевих ТЦК та СП не турбуватимуть. У них вже є великий масив роботи. Крім того, ті хто має відстрочку зможе автоматично її оновити за потреби через Резерв+ без відвідування ТЦК».

Також нардеп повідомив, що працівники ТЦК та СП не вручатимуть повістки на вулиці, а надсилатимуть їх за місцем реєстрації. Однак вони можуть перевіряти військово-облікові документи у громадян, а саме дані у додатку Резерв або військовий квиток.

Читайте також: 

Можливо зацікавить