Мобілізація в Україні: як каратимуть водіїв, які тікають від призову

Мобілізація 2024

У вівторок, 16 квітня, Володимир Зеленський підписав законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  Разом з багатьма нормами почнуть діяти і заходи впливу щодо тих, хто ухиляється від виконання конституційного обов’язку.

Порівняно із першим варіантом цього законопроєкту, заходів впливу в ухваленому документі поменшало. 

Які обмеження чекають на тих, хто ігнорує ТЦК, пише АрміяInform .

Якщо у початковому варіанті законопроєкту пропонувалося забороняти виїзд за межі України, блокувати рахунки та позбавляти права на керування транспортом, то зараз по суті залишилася лише норма про права: на вимогу ТЦК громадян зможуть обмежувати у праві керування транспортним засобом під час мобілізації.

Важливо розуміти, що це обмеження може застосовуватися лише за рішенням суду після відповідного звернення від територіального центру комплектування.

За що саме ТЦК може подати до суду?

Невиконанням обов’язку вважається ігнорування вимог, що прописані в статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Зокрема:

Військовозобов’язані та резервісти, які приписані до військових частин, мають з’явитися на збірні пункти ТЦК у строки, зазначені в повістках, або мобілізаційних розпорядженнях.Інші військовозобов’язані протягом 60 днів мають уточнити свої дані через ЦНАП, електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (наразі його створення є добровільним), або у ТЦК за місцем перебування.

Громадяни, у разі отримання повістки мають прибути у ТЦК в строки, вказані у повістці. (За винятком перешкод стихійного характеру, хвороби, воєнних дій на відповідній території та їхніх наслідків або інших обставин, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк; смерть близьких родичів.)Невиконання цих вимог надаватиме право ТЦК звертатися до суду. Однак цьому має передувати певна процедура.

Спочатку керівник ТЦК має звернутися до поліції. Адже відтепер правоохоронці мають залучатися до оповіщення, а також адміністративного затримання та доставлення призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які порушують законодавство про військовий обов’язок та військову службу.

Якщо поліція не може затримати та доставити військовозобов’язаного, вона письмово про це повідомляє ТЦК. А керівник цього центру комплектування протягом 5 днів надсилає громадянину засобами поштового зв’язку на адресу місця проживання, або перебування вимогу про виконання обов’язку.

Після отримання такої вимоги у військовозобов’язаного є 10 днів, аби прибути до ТЦК. У разі відмови отримати вимогу або у разі неможливості її вручення з інших причин, громадянин вважається повідомленим про вимогу.

Якщо після цього впродовж 10 календарних днів громадянин не виконав зазначеного у вимозі обов’язку, то це дає право ТЦК звертатися до суду.

У разі прийняття позову та відкриття провадження, суд має розглянути справу впродовж 30 днів. Неприбуття на судове засідання не перешкоджатиме його розгляду.

Сама вимога може бути оскаржена в суді.

Є випадки, коли суд може відмовити у задоволенні вимог ТЦК:

  • це обмеження позбавляє людину основного законного джерела засобів для існування;
  • якщо громадянин використовує транспортний засіб у зв’язку з інвалідністю, або на його утриманні є дорослі з інвалідністю I, II групи та/або дитини з інвалідністю.

Накладене судом обмеження має строк — до виконання зобов’язань, вказаних у вимогах ТЦК, або до завершення мобілізації. Тобто, якщо людина з’явиться до ТЦК, то вже наступного дня його керівник має видати документ, що засвідчує виконання вимог. У разі якщо людину одразу мобілізують, то керівник ТЦК має самостійно надіслати повідомлення державній виконавчій службі про виконання вимог.

Читайте також:

Можливо зацікавить

мобілізація в Україні, міські та селищні ради

Військовий заявив, що міські та селищні ради тепер зобов’язані брати участь в мобілізації

Хто з жінок зобов’язаний стати на військовий облік: список

Хто з жінок зобов’язаний стати на військовий облік: список

«Він любив пшеничне поле і соняшники»: спогади дружини про загиблого на війні чоловіка Андрія Сапігу з Волині
фото

«Він любив пшеничне поле і соняшники»: спогади дружини про загиблого на війні чоловіка Андрія Сапігу з Волині

Судитимуть волинянина, який зі спільником організував виїзд ухилянтів за кордон

Судитимуть волинянина, який зі спільником організував виїзд ухилянтів за кордон

на щиті Волинь
відео

Назавжди молодий: на Волинь «на щиті» повернувся Герой Михайло Рудь

Поховання військового
фото

Поповнив лави Небесного Легіону: на Волині попрощалися з Героєм Леонідом Залевським

втрати війна

Навіки молодий: на Волині прощатимуться із Героєм Іваном Мельником

ухилянт покарання

Зловживає спритним та перебуває під наглядом лікаря-нарколога: волинянина засудили за ухилення від призову

поховання військового
фото

Зупинилося серце: на Волині прощались із Героєм Ігорем Стецюком