Мобілізація з 1 квітня 2024 року: кого відправлять служити в першу чергу

Хто з українців уже з 1 квітня піде служити найперше

Верховна Рада України підтримала законопроєкт №10449 у першому читанні 7 лютого 2024 року. Наразі документ перебуває на розгляді - його мають ухвалити в другому читанні та відправити на підпис президенту. Дізнайтеся, як відбуватиметься мобілізація в Україні з 1 квітня 2024 року.

Про це пише УНІАН.

Мобілізація жінок в Україні 2024 - чи будуть призивати

Мобілізація в Україні 2024 року для дівчат передбачає, що на військовий облік повинні стати всі жінки, у яких є медична або фармацевтична освіта. Служба в армії для них не є обов'язковою - мобілізація жінок в Україні можлива тільки на добровільній основі.

Якщо ВЛК ухвалить рішення, що дівчина віком від 18 до 60 років за станом здоров'я придатна до військової служби, то вона може вступити до лав ЗСУ за власним бажанням.

Мобілізація студентів в Україні - хто не отримає відстрочку

Зміни для здобувачів вищої освіти будуть актуальні з 1 квітня - мобілізація можлива для аспірантів, які навчаються на контрактній основі. Також відстрочку не отримають і ті, хто здобуває другу освіту або повторний вступ на ступінь, а також ті, хто навчається на заочній або дистанційній формі.

Мобілізація в Україні сьогодні не торкнеться:

  • здобувачів фахової, фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формами та здобувають рівень освіти вищий від їхнього попереднього за однією спеціальністю;
  • докторантів та інтернів, які навчаються за денною або дуальною формами;
  • наукових та науково-педагогічних працівників закладів освіти за основним місцем роботи принаймні на 0,75 ставки.

Важливо розуміти, що якщо студент має право на відстрочку, але після ухвалення законопроєкту втрачає його, то він має право завершити навчання до кінця навчального року. Відлік піде з дня ухвалення законопроєкту.

Мобілізація інвалідів та обмежено-придатних чоловіків в Україні

З 1 квітня 2024 року всі чоловіки з інвалідністю вважаються непридатними для служби в армії. Є тільки одна деталь - якщо військовозобов'язаний отримав інвалідність після 24.02.2022, не будучи при цьому військовослужбовцем, то він зобов'язаний пройти ВЛК, щоб підтвердити статус і ступінь інвалідності.

Також важливо розуміти, що весняна мобілізація ймовірна для чоловіків, які раніше були визнані обмежено-придатними за рішенням військово-лікарської комісії. Нардепи вирішили прибрати цей статус і залишити тільки дві категорії - «придатний» і «не придатний» до несення військової служби. Усі ті, у кого був «хиткий» статус, мають повторно пройти ВЛК протягом 9 місяців з моменту ухвалення законопроєкту.

Читайте також: 

Можливо зацікавить