Модульні будинки та цілі містечка: як на Волині зводять тимчасове житло для переселенців

Модульні будинки та цілі містечка: як на Волині зводять тимчасове житло для переселенців

На Волині триває будівництво тимчасових варіантів помешкань для вимушено-переміщених осіб. Зокрема, морські контейнери перетворили на модульні будиночки, де можна переночувати та приготувати поїсти. А ще у дуже короткі терміни шведи звели посеред лісу ціле містечко для переселенців.

Про це йдеться у сюжеті 12 каналу. 

Сотні тисяч українців залишилися без дому, мільйонам довелося покинути рідні стіни через близькість до бойових дій чи окупацію. Їдучи подалі від війни, на Волинь прибули майже 80 тисяч переселенців. Хтось оселився у родичів, комусь довелося шукати прихистку у чужих людей, а комусь зупинитися бодай десь по дорозі за кордон. У цьому випадку вдалим рішенням виявилися модульні будинки. Роблять такі і на Волині.

«Коли люди почали покидати свої будинки, кордон був переповнений. Жінки з маленькими діточками, холод тому і появилася така думка, щоб можна було допомогти людям десь пеленати діточок, чаю попити в нормальних якихось умовах», - розповів Генеральний директор ТМ «Вікна Волині» Іван Рижук. 

Ось ці модульні будинки створили із морських контейнерів. Спроектували та втілили задум у реальність за два місяці. Таким чином, два контейнери площею 30 квадратів перетворилися на житловий та харчовий модулі. Будиночки добре утеплили, щоб можна було використовувати їх не тільки влітку, а й узимку. 

«Утепляли спеціальною плівкою, пароізоляційною, мінеральна вата 10 сантиметрів. ДСП стіни зашивалися. Ну тобто для того, щоб було і тепло, і комфортно», - додав Іван Рижук. 

У житловому модулі вільно можуть розміститися восьмеро людей, при потребі - і 12. У харчовому - є повноцінна кухня, де можна не просто розігріти їжу, а й приготувати. 

До каналізації та електроенергії будиночки підключаються автономно. Перевага модульного житла ще й у його мобільності. Будинки можна транспортувати куди завгодно, адже вони є цілісною конструкцією.

Оперативно почали будівництво житла для переселенців і українські партнери зі Швеції. У селі Озеро Ківерцівської громади у короткі терміни звели ціле містечко для людей, які, тікаючи від війни, опинилися на Волині. Сергій Порохнавець - співзасновник шведського центру допомоги. Із тамтешніми благодійниками тісно співпрацює вже понад двадцять років.

«Будинки будують по принципу смарт-будинків. Приходять вже готові панелі, зібрані секції цілі, зібраний великий будинок можна збудувати за 4-5 днів. Це ми говоримо про стіни, дах, опалення, вентиляція, сантехніка, все повністю», - розповів співзасновник швецького центру допомоги Сергій Порохнавець. 

Тож тимчасового житла різного формату на Волині є вдосталь, як і помешкань для тих, хто хоче осісти у нашій області надовше. 

Читайте також:

Можливо зацікавить