Можливий навіть дефіцит: в Україні буде «стрибок» цін на хліб

ціни на хліб

Зовсім скоро, за словами українських пекарів, можуть початися перебої з хлібом. Головна причини цього – збільшення вартості борошна. Про це розповів президент Всеукраїнської асоціації пекарів та директор компанії «Київ Хліб» Юрій Дученко.

Про це пише Мінфін

За його словами, у червні та липні основні виробники хліба в Україні спрацювали або в мінус, або в нуль. Причина цього – зростання цін на борошно за останні кілька місяців на 50% і подальший їх ріст.

«Якщо у квітні ми купували борошно по 10 тисяч за тонну, то зараз воно коштує вже 15 тисяч, а до листопада очікується ціна 16 – 16,2 тисячі. Борошно у собівартості хліба — це приблизно 40%. Інша сировина (цукор, соняшникова олія та ін.) подорожчала з початку року більше ніж на 20%. Зростають витрати на електроенергію, логістику, пакувальні матеріали та інше. Тому необхідно підвищувати ціни на хліб на 15 – 20%», – говорить Юрій Дученко.

Він також наголосив, що якщо цього не станеться, багато хлібозаводів можуть просто зупинитися і в країні почнуться перебої з хлібом. Він говорить, що вже зараз низка підприємств на межі зупинки, дехто переходить на роботу в одну зміну.

Дученко додає, що суттєве зростання цін на борошно пояснюється тим, що на внутрішньому ринку обмежена пропозиція зерна другого класу (а саме така йде на борошно для хлібопекарської галузі). Багато продавців притримують зерно в очікуванні вигідніших цін.

Читайте також:

Можливо зацікавить