М'ясопусна субота: волинський священник розповів про день особливої молитви за померлих

Цієї суботи в храмах Волині та всієї України відбудеться Вселенська (батьківська) поминальна субота – особливий день молитви за всіх, хто відійшов у вічність з вірою в Бога та надією на воскресіння.
Про це настоятель парафії Святого Архистратига Михаїла міста Любомль Віктор Возняк написав у соціальній мережі «Facebook».
«Ми у молитві згадуємо всіх померлих не просто заради того, щоби вшанувати їхню пам’ять. Ми молимося про душі померлих тому, що до цього нас надихає віра у воскресіння. Як Христос помер і воскрес, так і всіх наших померлих Бог воскресить», – написав він.
Цей день називають також М’ясопусною суботою, адже вона передує М’ясопусній неділі – останній перед Великим постом, коли дозволено вживати м’ясні страви.
Священник закликав вірян особливо помолитися за українських захисників, які віддали свої життя у боротьбі за свободу та мир для України.
Про те, які традиції та заборони має Вселенська батьківська субота, пише Апостроф.
М'ясопусна субота: що не можна робити
- Не можна працювати та займатися домашніми справами.
- Заборонено влаштовувати гучні гуляння, весілля чи інші святкування.
- Сильно сумувати теж не слід, оскільки поминання покійних має пройти у спокої.
- Не бажано відмовляти у проханні допомогти. Вважається, що відмова може накликати біду в родину.
М'ясопусна субота: традиції
- Потрібно поминати своїх покійних у церкві, подавати записки з їх іменами і молитися за упокій душ.
- Обов'язково у цю суботу господині ставлять на стіл ставлять кутю - основну страву поминального дня. Її готують з цілих зерен пшениці або іншої крупи, додаючи мед, родзинки та горіхи.
- На зимову поминальну суботу господині також готують млинці, і перший з них прийнято класти на поличку з розставленими іконами, другий - на підвіконня. Решту відносять на могилу родичів або роздають малозабезпеченим.
- Після закінчення служби люди йдуть на кладовище та прибирають на могилах померлих.
- Ввечері влаштовують поминальну вечерю, виставляючи на стіл багато страв. Однак важливо, щоб їхня кількість була непарною.
- Головне, про що слід пам’ятати, - цей день потрібно провести у спокої та тиші, щоб не потривожити душі покійників.
Читайте також:
- Ніяких млинців: дата Масниці 2025, традиції та унікальні звичаї українців
- «Це не просто відмова від їжі»: очільник Волинської єпархії ПЦУ пояснив, як правильно постити