На місці дому Прайзлерів у Луцьку буде готель: результат слухань

На місці дому Прайзлерів у Луцьку буде готель: результат слухань

У середу, 22 березня, вирішили долю історичної будівлі в Старому місті - Гостинного дому Прайзлерів. Там буде готельно-ресторанний комплекс.

Врахувавши попередній досвід, цього разу громадські слухання «Доцільність здійснення державно-приватного партнерства щодо реставрації з пристосуванням та управлінням Гостинного двору» провели в укритті луцького ліцею №9. 

На слуханнях вирішили питання доцільності підготовки державно-приватного партнерства щодо реставрації Гостинного двору та доцільність проведення відкритого архітектурного конкурса. До слова, відповідне рішення було ухвалене депутатами Луцької міської ради на попередній сесії.

Для участі в громадських слуханнях зареєструвалося 255 осіб.

На місці дому Прайзлерів у Луцьку буде готель: результат слухань

Зі слів заступниці міського голови Ірини Чебелюк, приміщення на вулиці Кафедральній, 4 перебуває в аварійному стані і потрібно оперативно працювати, щоб запобігти неприємним наслідкам. Варіант реконструкції за рахунок бюджету влади вважають недоречним, оскільки наразі немає можливості профінансувати відновлення будівлі. 

Оскільки головною умовою є, щоб будівля залишилася у власності міської ради, варіант продажі на аукціоні – теж не є вдалим, тому що місто втратить контроль над приміщенням, а сума буде мізерна, через стан приміщення. 

На місці дому Прайзлерів у Луцьку буде готель: результат слухань

Погодився з цим рішення і головний інженер «Волиньпроекту» Станіслав Яросевич. З його слів, якщо не розпочати активну роботу, пам’ятка і надалі поступово руйнуватиметься. 

Докторка економічних наук Олена Лютак також закликала підтримати таке рішення і зауважила на тому, що практика такого партнерства є досить поширеною у Європі і велика кількість визначних пам’яток, які є у приватній власності держави, використовуюються приватними підприємцями.

А директор Луцького молодіжного центру, Юрій Семчук запропонував не відстоювати громадський простір на території Гостинного двору Прайзлерів, натомість запропонував звернути увагу на інші молодіжні спілки. 

Отож міська рада наполягла на тому, щоб передати будівлю за символічну орендну плату потенційному інвестору, для реставрації та облаштування  там, готельно-ресторанного закладу на умовах державно-приватного партнерства.

За державно-приватне партнерство проголосували 248 осіб, утрималося 7. 

На місці дому Прайзлерів у Луцьку буде готель: результат слухань

Після голосуваня за державно-приватне партнерство, розглянули друге питання, щодо відкритого архітектурно конкурсу. 

Зі слів начальниці управління земельних ресурсів міськради Софії Гули, відповідно до вимог чинного законодавства, проведення архітектурних конкурсів, регламентується постановою Кабінету міністрів від 1999 року. Постанова давня, але вона є чинною. Саме цей документ на сьогодні регламентує умови, порядок, як мають відбуватися подібні конкурси. Одним з пунктів постанови є обов’язковість проведення архітектурних конкурсів. 

На місці дому Прайзлерів у Луцьку буде готель: результат слухань

Пам’ятка місцевого значення потрапляє в декілька охоронних зон: історичний ареал № 1 м. Луцьк «Старе місто», конкурсна охоронна зона №1 «Старе місто», зона охорони археологічного культурного шару, територія пам’ятки  місцевого значення «Гостинний двір». Кожна з цих охоронних зон має свої вимоги та обмеження, де чітко прописано, що можна робити і за яких умов проводити. Коли ідеться мова про архітектурний конкурс, мається на увазі щось нове, нові погляди, нові ідеї. А які нові ідеї, можна побачити на пам’ятці, яка вже має свою історію, має свій статус? Єдина задача, перед якою міська рада повинна себе поставити – це збереження цієї пам’ятки, тобто ми не маємо побачити щось нове, якось оновити чи по-іншому на неї подивитися, а повинні її реставрувати, відновити в тому статусі, який у неї був 100 років тому. Тож Софія Гула виступила проти проведення архітектурно конкурсу.

«Проведення архітектурно конкурсу є недоцільним, тому що архітектурний конкурс - це щось нове, а пам’ятка місцевого значення «Гостиний двір» має свою історію. Наше основне завдання – відновлення пам’ятки, її реставрація і надання їй того статусу, в який вона була створена», - наголосила вона. 

За доцільність відкритого проведення архітектурного конкурсу, проголосувало всього 2 людини, проти - 223, утрималося 30. 

Вікторія Давидюк

Читайте також: 

Можливо зацікавить