На Світязі роздають повістки: чи це законно

На Світязі роздають повістки: чи це законно

На пляжах Світязя роздають повістки. Відео, де люди у військовій формі, з папками ходять на пляжі та поблизу і нібито вручають повістки, публікують відпочивальники у мережі,

Закон про мобілізацію не містить пояснень щодо місця вручення повістки для встановлення на облік, тож отримати її можна не тільки за місцем роботи чи вдома. Наразі це нерегульовано, тож співробітники відповідних структур можуть вручати їх будь-де, навіть на пляжі.

Про це у коментарі Суспільному розповів адвокат Євген Іванченко.

За словами адвоката, важливо також враховувати, що наразі в Україні оголошена повна мобілізація. Це означає те, що чоловіки призовного віку мають самі з'явитися до військкоматів, стати на облік та провести перевірку своїх даних. Експерт вважає, що видача повісток на пляжі має виховний характер.

За його словами, видаючи повістки відпочивальникам, військова адміністрація намагається заохотити людей виконувати розпорядження. Наразі механізму притягнення до адміністративної відповідальності за перебування на пляжі немає. Адвокат впевнений, що він буде розроблений найближчим часом.

Адвокат наголосив, що потрібно розрізняти повістки, адже ті, які видають чоловіками надворі, зобов'язують стати на облік. Наступна повістка приходить для проведення медичного огляду, а потім мобілізації.

«Сказати, що ці повістки є заходом покарання буде неправильно стосовно людей, які пішли в армію добровільно, служать та захищають Україну. Але ми знаємо, що дуже багато людей від нерозуміння законів турбуються, що це накладе на них якесь зобов'язання. Крім тих зобов'язань, які передбачені конституцією та законом про мобілізацію на них нічого покладатися не буде», – розповів Євген Іванченко.

Читайте також:

 

Можливо зацікавить