Тече дах: на Волині поліція планує відремонтувати 100-річну будівлю, та активісти проти

Тече дах: на Волині поліція планує відремонтувати 100-річну будівлю, та активісти проти

Головне управління Нацполіції у Волинській області планує відремонтувати будівлю в місті Ковель, яка руйнується через те, що дах постійно протікає. Проте місцеві активісти запевняють: цей будинок, попри те, що не є офіційно пам’яткою, має історичну цінність і так ремонтувати її не можна.

Чому почалось обговорення ремонту?

Днями депутат Ковельської міськради Андрій Миронюк у фейсбуці повідомив, що поліція у Ковелі планує відремонтувати будівлю на вулиці Незалежності. Зокрема він зазначив, що 14 жовтня завершився тендер на ремонт згаданої споруди. Проте, на його думку, такі роботи знищать історичну цінність.

«Як ми можемо бачити з договору підряду N518 від 30 жовтня 2023 року та тендерної документації - плануються демонтажні роботи, а саме: «демонтаж облицювання цеглою кам’яних стін, товщина облицювання в 0,5 цеглини».  Тобто, з того що мені вдалося зрозуміти з даного договору - передбачається демонтаж оздоблення фасаду будівлі. А далі - буде його сучасне утеплення. Тобто, нерухомий об'єкт культурної спадщини хочуть перетворити у бездушну сподуру з пласкою стіною. Повністю спотворити міську історію!», - каже депутат.

З його слів, ця споруда кінця ХІХ-початку ХХ століття - будівля міської думи та магістрату у місті Ковелі є історичним аналогом сьогоднішньої міської ради і розташована в історичному ареалі.

Тече дах: на Волині поліція планує відремонтувати 100-річну будівлю, та активісти проти

Однак Андрій Миронюк визнає: будівля досі не входить до реєстру пам’яток архітектури місцевого значення. З його слів, саме триває робота над вдосконаленням історико-архітектурного опорного плану міста Ковеля і після її завершення у місті стане більше пам’яток.

«Усі дозволи є», - поліція

В Головному управлінні Нацполіції Волинської області будь-які звинувачення відкидають і наголошують, що споруда не має охоронного статусу і не є пам’яткою. Більш того, наразі тільки хочуть відремонтувати дах, який протікає, бо це нагальна проблема. Про інші роботи нині не йдеться через брак фінансування.

 

«Ця будівля не є пам’яткою архітектури місцевого значення. Цьогоріч плануємо відремонтували лише дах, адже в цьому є нагальна потреба - він протікає, це було заплановано ще кілька років тому. Про інші роботи навіть не йдеться, адже на це не передбачено і немає коштів. Усі дозволи для проведення робіт з необхідних офіційних структур маємо. Автору допису цю інформацію довели до відома та роз’яснили, тому просимо не маніпулювати на цій темі», - зазначили виданню ВСН у Головному управлінні Нацполіції.

Що кажуть у міськраді?

У Ковельській міській раді, своєю чергою, наголошують: ні про яке плюндрування історичної будівлі не йдеться. Заступник Ковельського міського голови Тарас Яковлев зазначає: міська рада не здійснює і не здійснюватиме ніяких робіт щодо цієї будівлі, а поліція не є комунальною установою, тому не підпорядкована органу місцевого самоврядування. 

«Але суспільний резонанс і негатив навколо цієї теми абсолютно невиправдані. Бо про реконструкцію, яка могла б тотально змінити зовнішній вигляд історичної будівлі, не йдеться. Загалом же у проєкті поліції передбачений, насамперед, ремонт покрівлі цієї будівлі.  Тому теза «ремонт сплюндрує історичну будівлю» – маніпуляція. 

Ми, звісно, моніторимо ситуацію. Бо  міська рада визначає містобудівні умови і обмеження. І міська рада зацікавлена у збереженні історичної спадщини. Але йдеться про бажання поліції відремонтувати пошкоджений дах. Якраз пошкодження цього даху і сприяє руйнуванню цієї будівлі», - наголосив він.

Зважаючи на те, що цю тему почали активно обговорювати, з представниками Нацполіції зустрілась і міська архітекторка. 

«Враховуючи суспільний резонанс, головна архітекторка міста Людмила Мурай мала розмову із замовниками реконструкції і наголосила, що у разі, якщо буде запланована реконструкція фасаду, то вона має бути здійснена так, щоб не зіпсувати зовнішній вигляд будівлі і не применшити його історичну цінність.

Наскільки нам відомо, цю думку поділяє і Головне управління Національної поліції. Процеси ми будемо контролювати», - резюмував заступник міського голови.

Читайте також: 

Можливо зацікавить