Перейменування села на Волині: рішення тепер прийматиме Верховна Рада

Перейменування села на Волині: рішення тепер прийматиме Верховна Рада

Село Петрове Поромівської сільської ради Володимирського району планують перейменувати на село Цуцнів, у зв’язку із бажанням місцевих жителів повернути селу історичну назву.

Відповідне рішення ухвалили депутати під час сесії Волинської обласної ради у четвер, 16 листопада.

Напередодні відбулися громадські слухання жителів села Петрове, під час яких було ініційовано перейменування села на Цуцнів, у зв’язку із необхідністю повернення селу історичної назви та приведення назви населеного пункту у відповідність із вимогами Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Після громадських слухань відповідне рішення про перейменування села ухвалили у Володимирській районній та Поромівській сільській радах. Тепер же - і у Волинській обласні раді.

Подання щодо перейменування цього населеного пункту буде надіслане до Верховної Ради України, яка й має схвалити остаточне рішення.

Довідково:

Село Петрове до 1958 року називалося Цуцнів. Багато людей й досі пам’ятають цю назву та не сприймають нав’язаної комуністичною владою назви Петрове на честь Героя Радянського Союзу, заступника політрука 7-ї прикордонної застави 90-го Володимир-Волинського прикордонного загону Українського прикордонного округу військ НКВС СРСР сержанта Василя Васильовича Петрова, який загинув 22 червня 1941 року неподалік села.

Перша письмова згадка походить з грамоти 1376 року, коли князь Юрій Холмський подарував село Цуцнево церкві Пресвятої Богоматері у Холмі. Також стара назва зазначається і на польських картах. Тож мешканців і досі називають «цуцнівчанами», «цуцнівцями», а не «петровими» чи «петрівчанами».

Читайте також:

Можливо зацікавить