На Волині понад 80 років виготовляють унікальну мазь, яка допомагає при опіках та травмах

На Волині понад 80 років виготовляють унікальну мазь, яка допомагає при опіках та травмах

У селі Рогожани Устилузької громади Володимирського району уже понад 80 років варять мазь, яка допомагає при травмах та опіках.

Виготовляють її у родині Галини Сташук, - пише газета Слово Правди.

«Коли ще фармація не була настільки розвинутою, як нині, люди користувалися народними методами лікування. Моя бабуся Ганна Василівна варила мазь, за якою до неї приїздили з усіх усюд. Я була ще дитиною й спостерігала, що до бабусі, як до рятівниці, зверталися люди, коли хтось із рідних обпікався, а потім передавали слова вдячності й переказували, які дива творила мазь. Грошей за ці ліки бабуся не просила, але дехто розумів, що інгредієнти доволі вартісні, тож лишали за них посильну суму. Згодом варити мазь почала моя мама, –  розповідає донька Галини Сташук Тетяна.  – Хоча зараз люди уже не йдуть за маззю так масово, як раніше, бо ж в аптеках препаратів вдосталь, все ж вона й досі має популярність. Наприклад, коли моя колега попекла ногу, то ця мазь їй дуже допомогла».

Диво-мазь, рецепт якої бережуть у цій родині й передають з покоління у покоління, має загоювальну, антисептичну, протизапальну та відновлювальну властивості. Тож перевірено, що вона допомагає при опіках, порізах, обмороженнях, обвітрюваннях та наривах.

Ідея варити мазь та передавати її на передову виникла у невістки Галини Страшук Ірини під час розмови з директоркою місцевого будинку культури, який з перших днів повномасштабної війни перетворився на волонтерський осередок, Наталією Матіюк. І уже з січня пані Ірина з Галиною Семенівною разом виготовляють помічну мазь для воїнів, серед яких – син та онук жінок.

Про збір необхідних інгредієнтів оголосили на сторінці будинку культури у фейсбуці й відгукнулися односельці та жителі сусідніх сіл: стали приносити бджолиний віск, гусячий жир, передавати кошти на придбання лляної олії та стрептоциду, які є складниками цілющої сировини. Наталія Матіюк роздобула двадцятиграмові ємності для фасування, а Богдана Кінах надрукувала етикетки-наліпки з інформацією про продукт.

«У склад мазі входить живиця хвойних дерев, яку знайти чи не найважче. Я у фейсбуці натрапила на оголошення про продаж цієї смолистої речовини, тож негайно написала повідомлення продавцеві й розповіла, що вона мені потрібна для виготовлення мазі для захисників. Приємно здивувалася, коли чоловік надав літру живиці безплатно й надіслав поштою з Рівного», – ділиться Ірина.

Варять мазь  вони зі свекрухою, як тільки трапляється трохи вільного часу. Цей процес хоч і нетривалий, займає до сорока хвилин, та доволі кропіткий. Виготовляють за раз порцію, яку розливають у 50 маленьких баночок. Уже виготовили понад 15 таких порцій.

Жінки кажуть, що роздають мазь воїнам-односельцями, коли ті приходять у відпустки, передають разом із окопними свічками, які виготовляють у будинку культури, волонтерам, які відвозять їх захисникам на передову. Уже надходять і відгуки від тих, хто користувався маззю. Воїни кажуть, що відчувається і любов, і молитва, вкладена у неї, тож замовляють ще.

На Волині понад 80 років виготовляють унікальну мазь, яка допомагає при опіках та травмахНа Волині понад 80 років виготовляють унікальну мазь, яка допомагає при опіках та травмах

Читайте також:

Можливо зацікавить

війна загибель
відео

Важке поранення стало смертельним: на Волині попрощались із Героєм Володимиром Ксенофонтовим

на щиті
відео

Загинув у бою: на Волині навколішки зустріли Героя Володимира Ксенофонтова

Мазь

Помічна при опіках, висипах, гоїть рани: на Волині виготовляють лікувальну мазь

Поховання військового
відео
фото

Нещодавно створив сім'ю: на Волині прощались із Героєм Романом Макаревичем

Волинян кличуть гідно зустріти полеглого Героя Романа Макаревича: де та коли

Волинян кличуть гідно зустріти полеглого Героя Романа Макаревича: де та коли

На війні загинув батько трьох дітей з Волині Роман Макаревич

На війні загинув батько трьох дітей з Волині Роман Макаревич

Вважається зниклим безвісти: рідні захисника з Волині отримали його нагороду - «Золотий Хрест». Фото
фото

Вважається зниклим безвісти: рідні захисника з Волині отримали його нагороду - «Золотий Хрест». Фото

Перейменування села на Волині

Назване на честь «червоного» командира: на Волині хочуть перейменувати село

Без батька залишилося шестеро дітей: на Волині попрощалися із захисником Ігорем Гулем

Без батька залишилося шестеро дітей: на Волині попрощалися із захисником Ігорем Гулем