«Молитви українською мовою замалювали, а на вході поставили чергових»: на Волині прихильники УПЦ МП окупували храм. Відео

«Молитви українською мовою замалювали, а на вході поставили чергових»: на Волині прихильники УПЦ МП окупували храм. Відео

У Камені-Каширському прихильники УПЦ МП окупували храм. Уже майже п’ять місяців вони буквально днюють і ночують там. На ворота повісили замки, а на вході до церкви поставили чергових, які молитися пускають лише своїх. Ба більше, за словами місцевих, із храму нібито зникли ікони, а написані українською мовою молитви, подейкують, замалювали. 

Вранці у Камені-Каширському біля місцевого храму повно людей, є навіть поліція - стежать, аби раптом не почалась бійка. Прихильники УПЦ МП не пускають на територію церкви людей, які відмовились бути в Московському патріархаті, - йдеться у сюжеті 12 каналу.

«Вони там забарикадувалися. Вони там ночують і зранку до вечора, і ті морози були такі по 20° то вони все одно сидять. Там в притворі маленькому сидять їм їсти носять», - каже новопризначений настоятель церкви отець Олег.

Прихильники УПЦ МП живуть у храмі з початку вересня минулого року, коли релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці офіційно перейшла в ПЦУ. І хоч майже всі документи на руках, помолитися, ба більше, навіть зайти на територію церкви вони не можуть - на паркані замки.

«На службу стоїть дежурний в коридорі і дивиться - свій чи не свій. Відкриває двері, запускає і закриває. Це сміх. Це сміється весь Камінь-Каширський» - розповів місцевий мешканець Леонід.

Леонід віддав цій церкві не один десяток років, служив тут старостою. Коли почав розуміти що УПЦ МП підпорядковується Росії, заговорив злюдьми про перехід в ПЦУ - у 2019 зібрав перші збори. Утім з Московським патріархатом розпрощатись громада тоді була не готова. У 2023-му, каже, настоятель церкви отець Юрій своїми словами сам відштовхнув людей від УПЦ МП.

«Казав, що ні одного російського солдата там нема. Це його слова, я можу підтвердити на чому хочеш - і в суді, і на Біблії, на чому хочете. Що ценайманці з нашої сторони, а ні одного російського солдата нема. На майданівців він дуже бочку пер, що вони такі-сякі, там зібралися туніядці, там зібралися алкоголіки. Янукович його був хороший президент», - розповів Леонід.

Про те, що в цьому храмі проповідують не те, що треба, підтверджує і отець Олег. Після переходу громади в ПЦУ його призначили новим настоятелем церкви Різдва Пресвятої Богородиці.

«Для них війни як такої немає, це все проблема депутатів, то депутати щось не поділили», - стверджує він.

Та найгірше, кажуть люди, що нищиться пам'ятка національного значення і одна з найстаріших дерев'яних церков на Волині - храм Різдва Пресвятої Богородиці, збудований в 1723 році.

«Всі написи в церкві Отче наш і заповіді були написані українською мовою, бо це була колись греко-католицька церква. Він всі позамальовував, написав на російській, бокові іконостаси повністю замінив, багато ікон там немає, кадила, люстри великі, які висять, замінив на інші», - зазначив Леонід.

Утім побачити це можна лише на фото, представники УПЦ МП, каже отець Олег, не пускають на ріг церкви навіть комісію, яка мала б перевірити начиння і стан пам'ятки національного значення. Через це громада ПЦУ не може отримати охоронний договір на цю пам'ятку.

«Приїжджала комісія, декілька разів не допустили комісію навіть, закрилися. І так само відповідно нас не допускають для того, щоб ми моглипроводити богослужіння. Тих людей що ви тут зараз бачите - дуже-дуже багато людей. Вони не звідси, вони є з сусідніх сіл. По дзвінку і зразу всі з'їжджаються - це Раків Ліс, Воєгощі, я бачу там є навіть Олексіївка, тобто Камінь-Каширський весь, сюди з'їхалися для того, щоб показати, що їх є багато», - розповів священник ПЦУ. 

Один священник теж не місцевий, очевидно, мав бути по ту сторону, утім запізнився.

На «Слава Україні!» він відповідає «Слава Богу! Дай Боже, миру. Дай Боже, щоб наші воїни всі здоровенькі вернулися. Щоб Господь вразумив отих властєй».

Аби не різати замки і не брати церкву штурмом, громада ПЦУ просила підтримки в поліції. Ті ж відповіли, що відчинити ворота не можуть.

До слова, тільки один прихильник УПЦ МП наважився хоч щось сказати представнику громади ПЦУ. На спроби журналістів зав'язати розмовучоловік починав чим дужче співати.

Громада ПЦУ каже, по ту сторону паркану чимало людей, які не хочуть бути в лоні УПЦ МП. Утім їм ще дужче не хочуть конфліктувати із запеклими прихильниками Московського патріархату.

«Ходять сюди, але вони чекають як ми перейдемо і вони з нами теж перейдуть, бо вони теж так само як ми не хочуть конфлікту. Тому що ж вони всяко клянуть, обзивають», - каже місцева жителька Галина. 

Забирати церкву силою, битися за право там молитися громада Православної Церкви України не хоче.

«Ми хочемо цивілізовано зайти по закону України без всяких драк, заборонять московську церкву на рівні держави, вони все одно ж прийдуть в цей храм і будуть молитися разом з нами і ми їх приймемо. В нас нема такої агресії як у них», - каже Леонід.

За майже 5-ть місяців громаді ПЦУ ні разу не вдалося зайти на територію церкви і хоч мають усі права, чергову спробу завершують не силою, агімном України.

Читайте також:

Можливо зацікавить