На Волині провели перший турнір з петанку для ветеранів війни

На Волині провели перший турнір з петанку для ветеранів війни

У Ковелі на стадіоні «Локомотив» 5 жовтня відбувся перший турнір з петанку для ветеранів війни, в якому взяли участь 30 учасників.

Про це Суспільному розповіла організаторка заходу, волонтерка Наталія Попова. З її слів, петанк — єдина сертифікована гра в Україні, затверджена Міністерством охорони здоров’я як засіб фізичної та психологічної реабілітації для усіх категорій громадян.

На Волині провели перший турнір з петанку для ветеранів війни
Атрибути гри у петанк. Суспільне Луцьк

На турнір з петанку до Ковеля з’їхалися ветерани війни, люди на кріслах колісних, рідні військовополонених, а також місцеві мешканці.

Серед учасників змагань — ветеран війни Костянтин Копелюк. Розповідає: до цивільного життя допомогли адаптуватися сім’я, друзі, побратими, а ще любов до спорту.

На Волині провели перший турнір з петанку для ветеранів війни
Ветеран війни Костянтин Копелюк. Суспільне Луцьк

«Пройшов майже усю горловину війну — Київщина, Миколаївщина, Харківщина і вже на Донбасі отримав травму ноги з подальшою ампутацією лівої стопи. Потім тяжкий час реабілітації та протезування. Я такою грою не займався. Зараз є учасником збірної Ігор Нескорених, там в мене баскетбол на кріслах колісних, волейбол сидячи, регбі на кріслах колісних і сноуборд», — каже Костянтин Копелюк.

На змагання заради свого сина, якого вже понад два роки чекає з полону, прийшла і ковельчанка Тетяна Бакум. Каже: востаннє з ним розмовляла, коли він був ще на Азовсталі у травні 2022-го. Зараз про нього ніякої звістки не має. Разом з Тетяною на турнір прийшли й інші рідні військовополонених.

«Ми сьогодні прийшли грати на їх честь. Для того, аби нас почули ГО, міжнародні організації, щоб скоріше наші сини повернулися додому. Мій син захищав Маріуполь, 16 травня вони вийшли в почесний полон і уже третій рік як ми їх чекаємо», — говорить мама військовополоненого полку «Азов».

На Волині провели перший турнір з петанку для ветеранів війни
Мама військовополоненого полку Азов Тетяна Бакум. Суспільне Луцьк

Гра петанк виникла у Франції, їй 117 років, у перекладі петанк означає — «ноги разом», каже головний суддя змагань Євген Рафальський. З його слів, у грі можуть брати участь кілька команд, які сформовані з одного, двох або трьох гравців. На землі перед стартом креслять коло діаметром 30-50 сантиметрів або використовують коло-шаблон.

«Гравець однієї з команди кидає маленьку кулю — кошонет — на відстань орієнтовно від 6 до 10 метрів, але не ближче ніж на 50 сантиметрів від будь-якої перешкоди. При цьому ноги гравця повинні бути усередині кола до тих пір, поки кошонет не зупиниться», — говорить віцепрезидент Федерації петанку України Євген Рафальський.

На Волині провели перший турнір з петанку для ветеранів війни
Євген Рафальський показує учасникам турніру, як правильно грати у петанк. Суспільне Луцьк

У змаганнях з петанку серед чоловіків перше місце здобув Дмитро Савчук, друге — Вадим Михайлик і третє — Андрій Шимко. Серед жінок призерками стали – Марія Бердар, Ольга Осінчук і Тетяна Бакум. А у категорії «учасники на кріслах колісних» золото отримав Вадим Усатий, срібло — Максим Баховець, додав головний суддя змагань.

Читайте також:

Можливо зацікавить