Сезон тихого полювання на Волині: де ростуть білі гриби та як їх обробляти

Білі гриби

На Волині сезон тихого полювання у розпалі. Білі гриби, також відомі як боровики, вважаються найціннішими та найсмачнішими. Вони утворюють особливий симбіоз з корінням дерев, званий мікоризою, що дозволяє грибам отримувати необхідні поживні речовини, а деревам краще засвоювати мінерали та воду.

Про це пише ТСН.

Не всі дерева вступають у симбіотичний зв'язок з білими грибами. Найчастіше боровики можна знайти біля:

  • ялини – хвойні ліси є традиційним місцем пошуку білих грибів;
  • сосни – світлі й сонячні ділянки привабливі для боровиків;
  • ялиці – хоча біля цих дерев вони зустрічаються рідше;
  • берези – відоме грибне місце;
  • дубу – потужні дерева приховують під собою багаті грибні галявини.

Також фахівці стверджують, що білі гриби часто зростають біля в'язів.

Де росте найбільше білих грибів

Ключовий фактор для зростання білих грибів – вік лісу. Старі й незаймані куточки природи найчастіше приховують галявини з боровиками. Грибниці цих грибів можуть формуватися протягом десятиліть, а тому найкраще йти на "тихе полювання" до лісу, вік якого щонайменше 20-50 років.

Як правильно обробляти білі гриби після збирання

Перед очищенням білі гриби рекомендовано надовго замочити у воді. Так ви зможете уникнути пошкоджень, адже грудочки землі та сміття розмокнуть. Потім гриби треба ретельно промити, приділяючи особливу увагу нижній частині капелюшків. Тут накопичується найбільше бруду.

Зріз на ніжці краще оновити за допомогою гострого ножа. Так ви зможете видалити забруднення. Якщо шкірка на капелюшці знімається, це може вказувати на початок псування гриба. Такий краще викинути.

Свіжі боровики не зберігаються довго – щонайбільше 12 годин за кімнатної температури. Подовжити термін можна в холодильнику (до 5 днів). Однак за тиждень білі гриби повністю втратять усі свої смакові властивості, а також можуть стати небезпечними для вживання. Тому їх потрібно або приготувати, або висушити.

Читайте також:

Можливо зацікавить