На Волині прокуратура оскаржує вирок судді, який виправдав чоловіка в ухиленні від мобілізації

На Волині прокуратура оскаржує вирок судді, який виправдав чоловіка в ухиленні від мобілізації

Суд виправдав чоловіка, якого прокуратура звинуватила в ухиленні від мобілізації. Прокурору таке рішення не сподобалось і він його оскаржує в апеляційному суді.

За матеріалами справи, ще у жовтні 2022 року військово-лікарська комісія визнала обвинуваченого придатним до військової служби і вже за декілька днів по тому йому вручили повістку. Від цього моменту і почалися усі неприємні пригоди чоловіка, які врешті тепер закінчуються на судовій лаві, - йдеться у сюжеті каналу Аверс.

Згідно даних у судовій справі, коли чоловіка 24 жовтня 2022 року доправили до військової частини, він поскаржився, що має проблеми із болем успині. Це і стало причиною, чому волинянина не захотіли брати на службу, але представники ТЦК звинуватили його у симулюванні недуги. Не пройшло і місяця, як чоловіка знову привезли до військової частини, щоправда, уже до іншої. Стало бути, обвинувачений знову поскаржився, що його турбують болі у спині, оскільки всього лиш за місяць з неповним часу, вони нікуди не зникли.

На службу його вдруге не взяли. Рівно через місяць, у грудні 2022-го року, чоловік отримує від ТЦК вже третю повістку, але за викликом більше не з'являється. Це і стало причиною, чому згодом обвинувачений опиняється уже не у військовій частині, а у суді. Звинувачений в ухилянні від мобілізації у ході суду чоловік спершу відмовлявся від свідчень, але згодом пояснив, що у справі був визнаний ВЛК придатним до служби. Але увійськовій частині розповів про погане здоров'я, а саме про регулярні болі у спині.

Також зазначив, що до лікарні не звертався, бо сам собі колов ліки. Допитаний у суді завідувач місцевої поліклініки, лікар невропатолог і головаВЛК зазначили, що комісія і справді визнала чоловіка придатним, хоча визнала, що хвороба спини у нього таки є - хронічна люмбалгія. Для такої характерної періодичності болі в поперековому хребці. З її слів, однак, це не обмежує здатність до несення служби.

Працівники військомату звинуватили чоловіка не просто у симулюванні, а й у тому що у військовій частині він скаржився на стан здоров'я та відверто казав, що не хоче служити. Заслухавши доводи сторін, суд першої інстанції прийшов висновку, що чоловік ні в чому не винен. Бо доказів та свідчень недостатньо для доведення його вини. У своєму рішенні суд також зазначив, що оскільки обвинувачений дійсно має хворобу спини, то щиро розповідаючи про це, ніяк не міг симулювати. А той факт, що у грудні 2022 року підсудний не прийшов за повісткою, прокурору потрібно було розслідувати як окремий епізод. Тож чоловіка за обвинуваченнями в ухиленні від мобілізації виправдали. Прокурор не погодився з вироком суду і підготував скаргу з якою і пішов в апеляційний суд тож наразі справа перебуває там розгляд триває.

Читайте також:

Можливо зацікавить