На Волині покарали бізнес-партнерів, які розіграли поставку сумок для рятувальників на пів мільйона

На Волині покарали бізнес-партнерів, які розіграли поставку сумок для рятувальників на пів мільйона

Антимонопольний комітет оштрафував двох підприємців з Волині, які у змові взяли участь в торгах щодо закупівлі медичних сумок для рятувальників.

Про це повідомили у Західному міжобласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету України.

Мова йде про публічну закупівлю медичних сумок-укладок (з комплектацією) для рятувальників в рамках спільного україно-польського проекту.

«Фахівці комітету встановили наявність змови між фізичною особою-підприємцем Островом Георгієм Пантелеймоновичем та фізичною особою-підприємцем Пронозою Тетяною Володимирівною... Вони під час підготовки та участі у торгах, всупереч Закону України «Про публічні закупівлі», узгоджували свої дії. Про це свідчать, зокрема, пов’язаність через юридичних осіб, синхронність дій відповідачів, використання однакових ІР-адрес під час подачі тендерних пропозицій, особливості документів тендерних пропозицій та їх подібність у оформленні, спільні властивості файлів тощо», - йдеться у повідомленні. 

Зазначимо, йдеться про участь в проекті «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області», який співфінансується ЄС в рамках Програми прикордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна». Замовником згаданої закупівлі очікуваною вартістю 503 539 грн. була Комунальна установа «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг». 

Як повідомляла Сила правди, ця установа хотіла придбати 15 сумок-укладок для рятувальників-добровольців, які надаватимуть домедичну допомогу простраждалим у ДТП.  До їх комплектації мали входити плівки-клапани для проведення штучного дихання, дихальні мішки типу АМБУ для дорослих, трикутні фіксувальні косинки, іммобілізаційні шини, антисептичні засоби, фіксуючі гіпоалергенні пластирі тощо.

Як зазначає видання, змови між підприємцями чи фірмами у закупівлях є порушенням. Такі дії призводять до того, що замовник купує товар дорожче. 

«Змови на тендерах караються Антимонопольним комітетом, оскільки це не сприяє здоровій конкуренції. Домовленості про участь в одному тендері здійснюються з метою просунути дорожче свій товар, усунути реального конкурента», – пояснила юристка громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак. 

Відтак, у підсумку, Адміністративна колегія Західного МТВ 30 березня 2023 року визнала дії ФОП Острова Г.П. та ФОП Пронози Т.В. порушенням законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що призвели до спотворення результатів торгів. За це кожного з відповідачів оштрафовано на 68 000 грн.

Читайте також: 

  • Державні та комунальні заклади на Волині закупились у фірми з російським капіталом
  • У Луцьку облаштують платні паркувальні майданчики: на яких вулицях

Можливо зацікавить