На Волині судили власників підприємства, яке під час війни постачало деталі в Росію

На Волині судили власників підприємства, яке під час війни постачало деталі в Росію

Трьох власників дніпропетровської фірми «АДС Сервіс Груп» судили за постачання під час війни конвеєрних роликів в Росію. Луцький міськрайонний суд взяв до уваги щиросердне визнання провини і призначив їм іспитовий термін.

Пише Слова правди, посилаючись на вирок Луцького міськрайонного суду від 16 лютого 2024 року.

Дніпропетровська фірма «АДС Сервіс Груп» працює з 2012 року. Підприємство займається торгівлею та виробництвом машин і устатковання для добувної промисловості та будівництва. Його створили Віталій Савченко, Євген Діжа і Антон Антропов. У 2016 році Діжа вийшов зі складу засновників підприємства, проте залишився працювати на фірмі. 

У липні-вересні 2022 року «АДС Сервіс Груп» продало дві партії конвеєрних роликів. Перша – 500 штук загальною вартістю 2600 євро. Друга – 372 штуки загальною вартістю 3216 євро. Деталі везли через фірму-посередника в Таллінні – «United Stream OU». А кінцевим покупцем було «ООО «Гранд Корвет» у Санкт-Петербурзі.

Російський «Гранд Корвет» працює з 2009 року. Підприємство має порівняно малий статутний капітал – 10 тисяч російських рублів та три працівника в штаті. Проте у минулих роках фірма мала більше десятка контрактів в російських держзакупівлях. Основними замовниками були «Виборгський суднобудівний завод» у Ленінградській області, «Суднобудівний завод «Вимпел» у Рибінську Ярославської області та судноремонтний завод у Полярному Мурманської області. Останній, зокрема, ремонтує воєнні кораблі.

Як йдеться у вироку Луцького міськрайонного суду, засновник та керівник дніпропетровської фірми Віталій Савченко організував виробництво конвеєрних роликів для «Гранд Корвету». Євген Діжа та Антон Антропов узгоджували постачання товару до Росії. 

«Антон Антропов, у якого склались сталі комерційні відносини з підприємствами держави-агресора, узгодив питання юридичного оформлення угоди поставки «конвеєрних роликів» удаваному контрагенту з Європейського Союзу і надалі кінцевому покупцю «ООО «Гранд Корвет», погодив асортимент продукції, а також здійснив контроль безпосереднього постачання до Російської Федерації товару, виготовленого даним підприємством», – йдеться у вироку.

З відкритих джерел відомо, що до 2007 року Антон Антропов працював на запорізькому підприємстві «Дніпроспецсталь».  

Під час слідства усі троє уклали угоду про визнання винуватості. Цю угоду разом з обвинувальним актом передали до суду у січні 2024-го. Розглядаючи її, суд врахував обставини, які пом’якшують покарання – повне визнання провини обвинуваченими, щире каяття, сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

Вироком від 16 лютого Луцький міськрайонний суд затвердив угоду та визнав усіх трьох винними у провадженні господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором (ч.2 ст.28, ч.4 ст.111-1 КК України). Їм призначили покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з посадовими обмеженнями на 10 років. Разом з тим, усіх трьох звільнили від відбування покарання – з іспитовим строком на 2 роки.

Можливо зацікавить