Найдорожча спеція у світі: фермер з Херсонщини вирощує шафран на Волині

Найдорожча спеція у світі: фермер з Херсонщини вирощує шафран на Волині

Колись — буряки й полуниця, сьогодні — шафран і фіолетова спаржа. Аграрій Олег Демченко із Херсонщини попри скепсис колег став першим в Україні, хто масово вирощував шафран.

Після початку повномасштабної війни йому довелося покинути рідну Каховщину, однак він відродив справу на Волині.

Про це йдеться у сюжеті Шо там.

«Можливо, тому, що я по життю творча людина. Вирощування шафрану мені здалося елементом творчості», — розповідає підприємець.

Після участі в агроконференції він зацікавився цією пряністю, яку вважали непридатною для українського клімату. Проте вже через місяць після посадки на Херсонщині він зібрав перші квіти й отримав перші червоні рильця.

Щоб зібрати лише один грам спеції, потрібно зірвати 200 квіток. Це — найдорожча спеція у світі. 

Крім унікального аромату, шафран має лікувальні властивості, підвищує імунітет та є натуральним консервантом. З часом до лінійки продукції додалися й інші позиції — варення з квітів, пряники, настоянка «Шафранівка».

Олег також експериментував зі спаржею, яка здавалася українцям екзотикою. Проте її охоче купували ресторани. Так аграрій познайомився з підприємцем Іваном зі Львова — разом вони планували виробляти сири з шафраном. Втім, у справу втрутилась війна: Каховка опинилася в окупації, а фермер із родиною був змушений тікати.

Товариш запросив його до Львова, інвестував кошти у відновлення справи, а Олег — знання. Нове поле засіяли на Волині, відновили виробництво й оновили пакування. Наразі фіолетову спаржу вже можна купити в супермаркетах, а незабаром на полицях з’явиться і шафран.

Хоча поля на Херсонщині окуповані вже третій рік, крокуси там досі розквітають самі по собі.

«Я хочу повернутися додому і скосити бур’ян на рідному полі», — каже фермер.

Чоловік мріє, щоб український шафран купували у традиційних країнах-виробниках, зокрема, в Ірані.

Читайте також:

Можливо зацікавить