Не лякають величезні штрафи: торік через паліїв сухої трави виникло 12 пожеж у лісах

Не лякають величезні штрафи: торік через паліїв сухої  трави виникло 12 пожеж у лісах

Спалювання сухого листя і трави може викликати масштабні пожежі, в тому числі й лісові, та загрожує довкіллю трагічними наслідками. За такими діями слідують величезні штрафи і навіть кримінальна відповідальність.  

Про це йшлося під час брифінгу за участю представників ДСНС, лісівників, екологів та поліції у Волинській ОВА у п’ятницю, 1 березня.

За словами заступника начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Волинській області Костянтина Романчука, пожежі в екосистемах – це справжнє лихо для Волинської області.

«Лише цього року виникло три пожежі в екосистемах. У 2023 році у нас виникло: 78 пожеж, а у 2022 році – 373 пожежі в екосистемах. Це і спалювання сухої рослинності, були пожежі, що перекидалися на ліс. Минулого року в нас було 12 пожеж, які перекидалися на ліс. Пожежі були на торфовищах. У 2023 році внаслідок пожеж в екосистемах було травмовано одну людину, а позаминулого року загинуло дві людини», - розповів посадовець.

Для того, аби якомога менше було пожеж в екосистемах, ДСНС активно співпрацює не тільки з лісівниками, поліцією, екологічною інспекцією, а й з територіальними громадами, громадськими діячами, безпосередньо з населенням тощо. Дієвим методом профілактики є і застосування штрафних санкцій.  

За словами Костянтина Романчука, минулого року було притягнуто до відповідальності 302 особи. Суми штрафів є суттєвими, залежно від статті адміністративного кодексу. До прикладу, якщо порушення пожежної безпеки виникло в лісах, то сума стартує від 1530 гривень на непосадових осіб, а 15300 - на посадових. За повторне вчинення – до 30600 гривень. Спалювання рослинності тягне за собою штрафи для громадян від 3060 гривень до 6120 гривень, а на посадових осіб - 12 300 до 21320 гривень

«Якщо пожежа призвела до суттєвих наслідків – це вигорання великої кількості рослинного фонду, нанесення відповідних збитків – може бути застосована стаття 245 Кримінального кодексу України. Це знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, карається штрафом від 91800 гривень до 153 000 гривень, або розглядається обмеження волі на строк від 2 до 5 років», - сказав представник ДСНС.  

Читайте також: 

  

Можливо зацікавить