"Не мали права звільняти. Я єдиний працівник в сім'ї із самостійним заробітком", - експрацівниця ПУМу Олена Балабаш

"Не мали права звільняти. Я єдиний працівник в сім'ї із самостійним заробітком", - експрацівниця ПУМу Олена Балабаш

Заступницю директора з організаційно-творчої роботи Палацу учнівської молоді, хореографку Олену Балабаш звільнили 21 березня у зв'язку зі скороченням посади. Про це хореографка повідомила на своїй сторінці у фейсбуці, а також розкритикувала роботу керівництва закладу. Це викликало обурення у працівників закладу, які підписали відповідний лист на адресу міського голови та керівника департаменту освіти.

Сама ж хореографка вважає своє звільнення незаконним та планує "воювати" за посаду. Наразі Олена Балабаш також підготувала відкритий лист до дирекції Палацу учнівської молоді і звернулась до Луцького міського голови зі скаргою. Про це вона розповіла ВСН.

Водночас звільнена заступниця вважає, що колективний лист від ПУМу писала одна людина - той самий директор, який її ж і звільнив, а потім вирішив "підкріпити свою підмочену репутацію підписами так само залежних від його свавілля працівників ПУМу.

За її словами, щоб додати ваги цьому листу, автор використав проти неї навіть факт оголошення воєнного стану в Україні.

"Мовляв, тут таке в Україні робиться, а вона оголошує у мережах про якесь там порушення своїх трудових і конституційних прав. Весь трудовий колектив Палацу тут, у тилу, кує перемогу наших військ у війні з Росією, а вона посміла на публіку критикувати доблесних тиловиків разом з недоторканим їх очільником", - каже Олена Балабаш. 

Своє звільнення незаконним вважає через те, що під час дії воєнного стану реорганізація роботи закладу зі скороченням штату працівників в органах державної влади та місцевого самоврядування не допускається, а звільнення працівника з цих підстав з ініціативи роботодавця дорівнює позбавленню засобів для існування.

Також Олена Балабаш пояснює: вона - єдиний співкерівник закладу, що має диплом магістра СНУ імені Лесі Українки за спеціальністю "Публічне управління та адміністрування" за освітньо-професійною програмою "Державна служба", 16 років пропрацювала в закладі та отримала від керівництва ПУМу, департаменту освіти, міського голови та міськради численні заохочення внесені до трудової книжки, крім того - нагороджена ордером "Честь і пошана".

"Також у мене на утриманні знаходиться неповнолітній син Назар та чоловік – інвалід по зору І групи. Я - єдиний працівник у сім'ї із самостійним заробітком, тож маю підстави для залишення мене на роботі", - пояснює Олена Балабаш. 

Усі ці факти жінка вважає системним порушенням її трудових та конституційних прав. На її думку, після усного попередження про незаконність звільнення, адміністрація ПУМу повинна була б негайно усунути порушення прав, не чекаючи претензії чи позову до суду.

"Пропоную врегулювати цей трудовий спір в досудовому порядку, без намагання залучити міського голову до свого ганебного "адміністративного подвигу" в боротьбі з Оленою Балабаш. У відповідь на відкритий лист своїх кривдників я теж звернулась до міського голови з відповідною скаргою. Чекаю відповіді", - наголошує лучанка.

Можливо зацікавить