Не виключено російський інтерес: що відомо про скандал з висипаним зерном на волинському кордоні

Не виключено російський інтерес: що відомо про скандал з висипаним зерном на волинському кордоні

У неділю, 11 лютого, польські фермери, які продовжують протести на кордоні з Україною, зупинили на волинському пункті пропуску «Дорогуськ – Ягодин» три українські вантажівки та висипали з них зерно, яке везли на експорт. Провокація поляків обурила всіх водіїв.

Про це пишуть «Факти».

«Після приїзду певної групи журналістів вони отримали команду групою 70 осіб, бо там були жінки та діти. Дуже багато було людей, багато транспортних засобів. Вони просто пішли маршем на наші вантажівки. У руках вони тримали болгарки на акумуляторах і почали різати. Ми намагалися закрити наші люки, зберегти зерно. Там я пошкодив руку. Це все знімалося, – поділився один з водіїв Вадим Шеретюк.

Ситуація на кордоні з Польщею

Зараз українські водії ще більше на емоціях. Анатолій з Кривого Рогу віз олію в Німеччину. Зараз на один рейс він витрачає місяць. Нині вже перебуває третю добу в очікуванні.

«Якщо вони хочуть там протестувати – нехай ідуть у Варшаву, в Сейм Польщі, до чого тут кордони. Тим паче, що це кордони не тільки польські. Це кордони Європейського Союзу. Яке вони мають право блокувати кордони? Це міжнародний пункт пропуску», – наголосив водій Анатолій Чабанов.

«Навіть польські прикордонники не завжди можуть розуміти, яка ситуація там виникає. Це більше питання до польської поліції, яка мала б забезпечувати заходи безпеки та не допускати, щоб виникали нестандартні ситуації», – стверджує речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

За останніми даними, поляки порушили справу та з’ясовуватимуть всі обставини. Адже зерно, яке пошкодили, везли до Литви. Покарати винних зараз важливо, щоб далі не дійшло до фізичних розправ.

«Це дії, які суперечать законодавству самої Польщі. Для нас дуже важливо, щоб ця конфронтація не набула загального розмаху. Це шкодить не тільки двостороннім відносинам, але й самій Польщі, тому що це транзитне зерно», – пояснив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Але таке може повторитися ще не раз, кажуть експерти. Так, парламентські перегони у Польщі позаду, але скоро – інші місцеві вибори. Саме місцева влада дає дозволи на страйки. Не варто виключати той факт, що тут є російський інтерес.

«Ми розуміємо, що це певна технологія була з висипом зерна. Я не виключаю, що ми можемо бачити присутність третіх сторін у вигляді спецслужб країни-агресора. Чому можемо говорити? Конфронтація, яка може виникнути між Україною і Польщею, вигідна тільки тій країні, яка має намір погіршити економічне становище України», – стверджує Марчук.

Мітингарі начебто висунули три вимоги: скасувати впровадження нової екологічної політики ЄС, імпорт сільськогосподарської продукції з України, підтримка тваринництва.

Водночас польськими соцмережами крутяться сумнівні пропагандистські ролики, мовляв, більшість українських фермерів – це великі власники, які не страждають, а лише збагачуються. Стривожила у цьому контексті напередодні заява прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска.

«Те, що кілька сотень чи кілька тисяч людей в Україні хочуть заробити великі гроші – це не наша проблема. Ми хочемо допомогти Україні як державі та нації у збройному протистоянні з Росією. І точно ніщо не змінить нашої думки в цьому питанні. Але не може бути так, щоб через війну, цю емпатію і відкритість до України хтось використовував війну як засіб нечесної або неадекватної конкуренції з нашими компаніями, працівниками, фермерами», – сказав Туск.

Українське Міністерство аграрної політики та продовольства теж сказало свою думку. Щоправда – короткою заявою на сайті.

Відстоювати інтереси польських фермерів під час мирних протестів – це зрозуміло, але пошкодження зерна – це вже не про мирний страйк. 

Міністерство аграрної політики та продовольства запрошує польських фермерів пересвідчитися, в яких умовах зараз працюють українські аграрії. В Україні 4 млн малих фермерів готові поділитися своїм досвідом з польськими колегами.

Прикметно, що саме після візиту Туска до Києва запрацювали робочі групи, які зараз намагаються знайти компроміс, що влаштував би обидві сторони. Україна наполягає, що діалог потрібно вести далі.

Читайте також:

Можливо зацікавить

На Волині Денис Шмигаль оглянув хід будівництва другого рівня захисту на енергетичних підстанціях
фото

На Волині Денис Шмигаль оглянув хід будівництва другого рівня захисту на енергетичних підстанціях

війна загибель
відео

Важке поранення стало смертельним: на Волині попрощались із Героєм Володимиром Ксенофонтовим

війна прощання

Вважали безвісти зниклим: на Волині прощатимуться із Героєм Романом Кондратюком

Донеччина бої журналіст

«Попри кров та біль бачила навколо себе прекрасне»: спогади про по молоду Героїню з Волині

війна загибель

Дві втрати в громаді на тиждень: на війні загинув Герой з Волині Михайло Мельницький

переселенці

Пережила смерть обох дітей, дві окупації і майже в 70 років стала єдиною опорою для 10-річного онука

війна загибель

Скорботна звістка: у бою загинув Герой з Волині Леонід Ковальчук

Поховання військового
фото

Мужній воїн, турботливий син, люблячий чоловік та батько: на Волині попрощались із Героєм Денисом Скубієм

Поховання військового
відео

Трагічно обірвалося життя: на Волині попрощалися з Героєм Іваном Войчуком